Politika
Aktuelno

Bileća grca u dugovima SNSD, čeka pomoć Srbije

Centralni registar hartija od vrijednosti Republike Srpske pokrenuo je postupak prinudne naplate 19. anuiteta obveznice. Međutim, ovo se ne dešava prvi put i Opština Bileća nije proglasila bankrot niti je predala zahtjev za proglašenje bankrota, tvrde u Opštini Bileća.

Dug od 20 miliona KM koji je aktuelna vlast u Bileća naslijedila od prethodne, SNSD-ove vlasti, smanjen je za 2 i po miliona. Uprkos tome što mediji ovih dana bruje o bankrotu ove male opštine, Veselin Vujović, načelnik Bileće optimistično poručuje da se nazire kraj dugogodišnjoj krizi opštine Bileće.
 
Bileća je opština o kojoj se u medijima proteklih dana najviše govori i piše, a razlog je prinudna naplata anuiteta obveznica zbog čega je račun ove opštine u blokadi.

Brojni mediji su ovu blokadu nazvali bankrotom opštine uz tvrdnju da je Bileća jedina opština u Republici Srpskoj koja je bankrotirala.

Miljan Milićević, načelnik Odjeljenja za finansije u Opštini Bileća tvrdi da Bileća nije u bankrotu već da se radi o nažalost redovnom stanju prouzrokovanom dugom od 20 miliona KM koji je napravila prethodna, SNSD vlast.

“Bileća nije u bankrotu! Bilećki SNSD pokušava da spinuje javnost, da zbuni građane opštine Bileća kako je Bileća tobož u bankrotu. Oni su zabrinuti za bilećku kasu, a pokušavaju, ako dođu na vlast u oktobru ove godine, vratili bi sve na fabrička podešavanja kada su i bili na vlasti od 2012. do 2020. godine.

Period osmogodišnje vladavine SNSD-a je nas doveo u ovakve probleme. Mi danas plaćamo ceh vladavine SNSD-a, plaćamo njihove dugove koje su napravili tada”, rekao je Miljan Milićević, načelnik Odjeljenja za finansije.

“Ne možemo da pričamo o bankrotu, ja se nadam da je najgori period opštine Bileće iza nas i da dolaze bolji i svjetliji dani. Aktuelna vlast na čelu sa gospodinom Vujovićem je zaustavila dalji sunovrat opštine Bileća. Nije ni prvi ni posljednji put da je Centralni registar hartija od vrijednosti aktivirao mjenicu i blokirao račun opštine Bileća kako bi se naplatio.

To je bilo I u prethodnoj vladavini SNSD-a. Od Srbije očekujemo pomoć u iznosu od milion i 950 hiljada evra, tačnije milion evra za sanaciju lokalnog budžeta i 950 hiljada evra za tri projekta, to su vrtić Budućnost, sanacija i rekonstrukcija Gradske biblioteke i Vodovod Baljci. Ova pomoć će nam značiti, za ozdravljenje opštinskog budžeta, isplatićemo sve zaostale plate, sve pripadajuće poreze i doprinose”, dodao je.

Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća je optimističan uprkos nagomilanom dugu. Kaže da vidi svjetlo na kraju tunela i da do bankrota neće doći.

‘’Nazire se kraj rješavanju problema. Mi ćemo i dalje da smanjujemo dug koji smo naslijedili od prethodne vlasti i vidi se svjetlo na kraju tunela za opštinu Bileća. Nije istina da će opština Bileća bankrotirati, niti će ikada bankrotirati, uvijek ćemo se mi boriti za našu Bileću. Moram da kažem da smo dug koji smo naslijedili od skoro 20 miliona KM sa prethodne tri godine smanjili za neka 2 i po miliona KM, što pokazuje da polako izlazimo iz krize’’, rekao je Veselin Vujović, načelnik Opštine Bileća.

A za izlazak iz krize, prema riječima rukovodećih ljudi Opštine Bileća, dobro će doći obećana pomoć Srbije u iznosu od skoro 2 miliona evra.

‘’Od Srbije očekujemo pomoć u iznosu od milion i 950 hiljada evra, tačnije milion evra za sanaciju lokalnog budžeta i 950 hiljada evra za tri projekta, to su vrtić Budućnost, sanacija i rekonstrukcija Gradske biblioteke i Vodovod Baljci. Ova pomoć će nam značiti, za ozdravljenje opštinskog budžeta, isplatićemo sve zaostale plate, sve pripadajuće poreze i doprinose’’, rekao je Miljan Milićević.

Veselin Vujović, načelnik ove opštine u više navrata je apelovao na Vladu RS koja je ostala gluva pa se Opština Bileća okrenula Srbiji koja je obećala novčanu pomoć od skoro dva miliona evra. Nadaju se, kažu u rukovodstvu ove opštine, da će ova pomoć označiti i početak kraja bilećke krize.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button