Politika
Aktuelno

Bosić: Između prevaranata i manipulatora je mala razlika

– Priča u mirnom razgraničenju je politička manipulacija Milorada Dodika, kog niko ne shvata ozbiljno, zbog ličnog interesa, kaže Bosić.

– “Dejton” je prevaziđen ali je jedina alternativa dogovor tri strane oko promjena, koji je danas nemoguć jer su ciljevi političkih elita u BiH ostali isti, rekao je poslanik SDS-a u PD PS BiH Mladen Bosić. 

“Insistiranje na tim promjenama koje se neće desiti ustvari diže političke tenzije i tako “čoban uvodi stado u obor i priprema za izbore odnosno za podršku. U svakoj kriznoj situciji obično vlast profitira. To je poznato političko pravilo.

Mi smo zbog takvih ambicija vladajućih da ostanu na vlasti po svaku cijenu sve ove godine u dubokoj političkoj krizi. Svaki put se napravi korak naprijed u toj krizi i pitanje je, kad dođemo do kraja, do ivice, hoćemo li moći da se odupremo toj inerciji. Ja mislim da smo blizu, nikad nismo bili bliži”, smatra Bosić.

Priča u mirnom razgraničenju je politička manipulacija Milorada Dodika, kog niko ne shvata ozbiljno,  zbog ličnog interesa, kaže dalje Bosić.

“To je politička igra. Vi dignete tenzije, proizvedete strah od onih drugih, a onda se, kao borite da odbranite interese svog naroda. To je manipulacija. Ako je u nečemu dobar, Dodik je dobar u manipulaciji. 
Sama ta izjava da za dvije milijarde KM za 10 godina otkupi samotalnost, to je vrhunska manupilacija, spin. Između prevaranata i manipulatora je mala razlika. On svjesno vara svoje građane”, jasan je Bosić.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici u UN, Bosić je istakao da je ona rezultat rada Trojke, kao najslabijeg dijela koalicije na nivou BiH, ali i reakcija i posljedica Dodikove retorike i ponašanja prema ambasadorima Amerike i Njemačke.

“Nesumnjivo je da su tu ulogu najveću odigrali članovi Trojke, odnosno ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut i Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama.To su ambasadori koje je poslalo Predsjedništvo BiH uz saglasnost srpskog člana, a to znači uz saglasnost Milorada Dodika. Trojka će tu situaciju, ako se Rezolucija usvoji, pokazati kao svoj istorijski uspjeh protiv Srba”, mišljenja je Bosić.

Rezolucija o Srebrenici neće nanijeti štetu samo Srpskoj nego i Srbiji, koja se bori da balansira u teškoj političkoj situaciji na međunarodnom nivou, jer će joj predstavljati omču oko vrata”, zaključuje Bosić.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button