DruštvoPolitika
Aktuelno

Branislav Zeljković (ne)obavješten o poslovima?!

U nastavku suđenja Branislavu Zeljkoviću i drugima, u aferi „Korona ugovori“, treći put zaredom ispitivana je ista svjedokinja, Radmila Barašin, desna ruka bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Branislava Zeljkovića, koja je kao njegov pomoćnik za pravne poslove, imala uvid u sve ugovore koji su nastali u vrijeme pandemije virusa korona.REPUBLIKA SRPSKA22.04.2024 | 13:53

Branislav Zeljković (ne)obavješten o poslovima?!

Radmila Barašin, desna ruka Branislava Zeljkovića u vrijeme pandemije virusa korona, opet je stala pred Sudsko vijeće, tužilaštvo i odbranu kao svjedok.

U dvosatnom unakrsnom ispitivanju nije bila puno preciznija u odnosu na prethodne izjave, a odbrana je insistirala na objašnjenju zašto su se sklapali sporni ugovori sa “Prokontrolom” i “Trevel for Fanom” po hitnom postupku.

“Otvoreni javni postupak je najlakši, ali njegov rok za sprovođenje je 45 dana. Nama je bilo hitno jer su, pored zdravstvenih ustanova, opštine i gradovi tražili snadbjevanje i opremanje sa zaštitnom opremom, dok se kod njih nisu formirali krizni štabovi”, rekla je Radmila Barašin.

Barašin je, nakon konstatacije odbrane Branislava Zeljkovića, potvrdila da je poslato saopštenje Agencije za javne nabavke BiH, kojim su, zbog vanredne situacije, dozvoljeni ugovori i pregovarački postupci bez objavljivanja, a takvih je u Institutu za javno zdravstvo RS, u vrijeme pandemije virusa korona bilo 36.

“Bilo nam je olakšanje, jer nam je Agencija dala osnov da možemo da radimo onako kako smo radili. Tim saopštenjem Agencije mogli smo provoditi pregovaračke postupke bez objave obavještenja, po određenim pravilima i on je bio reper za naše ponašanje u vrijeme pandemije”, navela je Radmila Barašin.

Barašin je, objašnjavajući sklapanje spornih ugovora Instituta sa Prokontrolom i Trevel for Fanom, poručila da su uvijek birane najpovoljnije ponude, ali i da tadašnji direktor Instituta, Branislav Zeljković nije znao detalje niti je unosio podatke ili sugerisao na bilo koji način kako će se posao voditi.

Zanimljivo je da je Barašin kroz svoje svjedočenje konstantno tvrdila da je Zeljkovića o svemu obavještavala mejlom ili usmenim putem, dok odbrana tvrdi da nijedan taj mejl nije pronađen u istražnom postupku.

Kroz unakrsno ispitivanje odbrane i tužilaštva, došlo je i do dileme kako su poslovi sklapani, odnosno šta konzorcijum s kojim je Institut potpisivao ugovore tačno znači – jedan pravni subjekt ili grupu ponuđača.

“Institut za javno zdravstvo RS je obavještavao Agenciju za javne nabavke o svemu, i ona nikad nije naložila nikakav nadzor nad pregovaračkim postupcima”, rekla je Radmila Barašin.

Barašin nije znala ni dan danas da odgovori na pitanje da li su maske koje su nabavljene u vrijeme pandemije virusa korona medicinske ili ne.

Zanimljivo je da će o ovoj temi na sljedećem ročištu pričati i direktor Univerzitetsko – kliničkog centra RS, Vlado Đajić, koji je između ostalih, svjedok koje je predložilo tužilaštvo.

Branislavu Zeljkoviću, koji je kao kadar Ujedinjene Srpske, bio direktor Instituta za javno zdravstvo RS, sudi se zbog spornih javnih nabavki medicinske opreme za vrijeme trajanja pandemije virusa Korona.

Pored Zeljkovića, optužnica tereti i Slavka Bojića, Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Sanija Crljića, koji su, zajedno za Zeljkovićem, kako se navodi, budžet Srpske oštetili za više od 1,3 miliona maraka.

(BN) Foto: BN

Izvor
BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button