Politika
Aktuelno

Cijena zaštitnih odijela porasla pet puta do Instituta

Na nastavku suđenja Branislavu Zeljkoviću i drugim optuženim u aferi „korona ugovori“ saslušani su svjedoci koji otkrivaju na koji način je cijena zaštitnih odijela od proizvođača do Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske porasla za pet puta. 

U krivičnom predmetu koji se vodi protiv optuženog Branislava Zeljkovića i drugih, saslušani su svjedoci koji su učestvovali u preprodaji zaštitnih odijela.

Dragutin Papović iz Gacka, vlasnik lanca apoteka „Ecopharm“, u jeku pandemije virusa „korona“, tragajući za maskama, pronalazi firmu iz Gračanice koja proizvodi zaštitna odijela. 

„Odijela sam ponudio na tržištu, između ostalih i Davoru Maksimoviću, direktoru firme „Ultimax“ koji je pronašao kupca. Nakon nekoliko korekcija koje su se odnosile na način zakopčavanja počele su isporuke. Odijela sam kupovao po cijeni od oko 11 KM, a prodajna je iznosila oko 14 KM bez PDV-a“, svjedoči Papović.

Davor Maksimović, osnivač i direktor „Ultimax-a“, optuženog Sašu Markovića poznaje od osnovne škole, ali trgovina zaštitnih odijela bila im je prva poslovna saradnja. Maksimović je zaštitna odijela prodavao Markovićevom „Travel4fun-u“ po cijeni od 21.5 KM. 

„Marković i ja smo već imali razgovore oko uvoza maski i odijela iz Kine, ali taj je posao zbog nemogućnosti finansiranja milionskog kredita propao. Kada sam dobio ponudu za odijela od Popovića, nazvao sam Markovića i ponudio mu odijela domaće proizvodnje. Marković je pronašao kupca i naručeno je oko 30 hiljada odijela. Kasnije sam saznao da je Institut za javno zdravstvo odijela plaćao po cijeni od 50 KM“, priznaje Maksimović. 

Cijena zaštitnih odijela od proizvođača iz Gračanice do Instituta, zbog posredničkih firmi Papovića, Maksimovića i Markovića porasla je za pet puta.

Odbrana optuženih dovela je u pitanje krivičnu odgovornost svjedoka, budući da su vršili preprodaju odijela koja nisu imala deklaraciju, a samim tim ni potvrdu da uopšte mogu da se koriste za zaštitu medicinskih radnika od virusa. 

Branislavu Zeljkoviću, koji je kao kadar Ujedinjene Srpske obavljao funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sudi se zbog spornih javnih nabavki medicinske opreme i sredstava za vrijeme trajanja pandemije korona virusa.

Pored Zeljkovića, optužnica tereti i Slavka Bojića, Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Sanija Crljića, koji su zajedno sa Zeljkovićem, kako stoji u optužnici, javnim nabavkama budžet Republike Srpske oštetili za više od 1.3 miliona maraka.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button