Politika
Aktuelno

CIK BiH sutra raspisuje lokalne izbore u BiH

Centralna izborna komisija BiH za sutra je najavila konferenciju za novinare posvećenu raspisivanju i održavanju predstojećih lokalnih izbora u oktobru.

Kao što su Nezavisne pisale, CIK odluku o raspisivanju izbora treba da donese do 9. maja, odosno 150 dana prije dana održavanja izbora.

Po Izbornom zakonu BiH, izbori u BIH se održavaju prve nedjelje u oktboru, osim ako taj dan ne pada u dan vjerskog praznika.

Nakon što CIK raspiše izbore, počinju da teku izborni rokovi, a o čemu su Nezavisne već pisale.

Centralna izborna komisija izbore će raspisati po Izbornom zakonu BiH koji je nametuno Krisijan Šmit, kojeg vladajuća koalicija na čelu sa Miloradom Dodikom ne prizanje za visokog predstavnika.

Nakon što je Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona, Republika Srpska donijela je svoj Izborni zakon, međutim on još uvijek nije stupio na snagu.

Ranije, iz Republike Srpske su rekli da će lokalne izborne organizovati po pravilima Izbornog zakona Republike Srpske, međutim kako vrijeme odmiče sve manje se o tome govori, a ni lokalne izborne administracije nisu poslušale Vladu Republike Srpske koja ih je pozvala da podnesu ostavke na te funkcije jer kako im je tada rečeno, sertifikati CIK-a im neće vrijediti ništa.

(Nezavisne)

Izvor
Nezavisne,BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button