Bez kategorije

Da li su najavom štrajka u Šumama sindikalci „zapržili čorbu“ novom direktoru?

Najava štrajka u „Šumama Republike Srpske“ nije iznenadio nikog. Čak i direktori šumskih gazdinstava priznaju da je povećanje plata neophodno, ali se pitaju odakle da plate radnike, a da ponovo ne potonu u minus. Sindikalci imaju spreman odgovor.

Neka povećaju cijene drvnih sortimenata, drugog izlaza nema – kaže za Srpskainfo Blažo Prodanović, predsjednik Sindikata zaposlenih u JPŠ “Šume RS”.

Problem je, međutim, što bi poskupljenje izazvalo nezadovoljstvo u krugovima drvoprerađivača koji, kako tvrde u Sindikatu, godinama “skupljaju kajamak”, kupujući jeftino trupce od “Šuma RS”, a prodajući skupo svoje proizvode.

Pojedinini poznavaoci prilika u šumarstvu čak tvrde da drvoprerađivači često iz sjenke upravljaju pojedinim šumskim gazdinstvima, koja su, formalno, organizacione jedinice javnog preduzeća.

U svakom slučaju, šumarima je dogorjelo do nokata, jer su plate mizerne, a paradoksalno je što trenutno “najbolje” prolaze radnici na minimalcu.

– Plate se razlikuju od gazdinstva do gazdinstva, pa su u nekim organizacionom jedinicama obračunavaju po cijeni rada od 175 KM, a u drugim je cijena rada svega 148 KM. Ali, čak i ako uzmemo u obzir da je cijena rada 175 KM, ispada da 70 odsto zaposlenih radi, faktički, za minimalnu platu, s tim što je jednima “doplaćuje” do minimalca, dok drugi, koji rade složenije poslove, po koeficijentu imaju neto 900 KM – objašnjava sindikalac.

Svi na minimalcu

Dodaje da nije u redu što ljudi koji svaki dan gaze šumu u gumenim čizmama i odgovaraju za ogromna materijalna bogatstva imaju iste zarade, kao oni koji tu odgovornost nemaju, a rade lakše poslove.

– U pojedinim gazdinstvima imamo čak i slučajeve da ineženjer šumarstva ima samo 200 KM veću platu od NK radnika – kaže Prodanović.

Kako saznajemo, takva je situacija u Šumskom gazdinstvu Banjaluka, gdje je cijena rada 160 KM, pa inženjeri na terenu uz koeficijent 7 imaju neto platu od 1.120 KM, što je za 220 KM više od minimalca.

Kako u “Šumama RS” ništa ne može bez komplikacija, tako ni priča o štrajku nije jendostavna. Naime, u ovom Javnom preduzeću djeluju 2 velika sindikata.

Sindikat koji vodi Prodanović i koji okuplja, kako tvrdi, više od 2.300 zaposlenih pozvao je na štrajk.

-Oko 50 odsto radnika “Šuma RS” su naši članovi i 1. aprila će stupiti u štrajk upozorenja – tvrdi Prodanović.

S druge strane u Jedinstvenoj udruženoj sindikalnoj organizacija JPŠ “ Šume RS “ tvrde da su oni većinski sindikat i na njihovoj veb stranici piše da imaju oko 3.000 članova.

Inače, u “Šumama RS” je zaposleno oko 4.700 radnika.

Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma RS” Dušan Marković, inače blizak Ujedinjenoj Srpskoj, za sada mudro ćuti.

Ko je većinski a ko “žuti” sindikat?

Prodanović vjeruje da će Marković podržati štrajk, ali priznaje da se nije čuo snim.

Za Srpskainfo Marković je kratko poručio da je načuo nešto.

– Upoznat sam da nešto najavljuje drugi manjinski sindikat, kako ga mi zovemo žuti sindikat. Nažalost, oni sa nama slabo sarađuju – poručio je Marković.

Uz sve ovo, provlači se priča da su “Prodanovićevi sindikalci”, koji doduše štrajkom prijete još od početka godine, baš sada odlučili da obustave rad, kako bi “zapržili čorbu” novom v.d. generalnog direktora, nedavno imenovanom Blašku Kaurinu.

-To nije istina, mi još od januara pokušavamo da pregovramo s upravom, ali nije išlo. Sada, pravo da vam kažem, ne znam ni da li je novi direktor preuzeo dužnost. Upravo zbog toga nećemo u štrajk uozorenja odmah, nego 1. aprila. Ostavili smo upravi još nekoliko dana da se izjasne hoćemo li pregovarati ili štrajkovati – poručuje Prodanović.

Izvor
БН ПОРТАЛ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button