Politika
Aktuelno

Dario Sandić otvoreno o propasti “Tima za reviziju” kojeg je Stanivuković poništio

Dragi gradjani, 

Dvije godine sam bio član “revizorskog tima” u gradskoj upravi. 

Za to vrijeme sam napravio preko 20 izvještaja. 

Izvještaji su pravljeni na osnovu dokumenacije koju sam dobijao iz gradske uprave, a u cilju utvrdjivanja nepravilnosti i nezakonitosti. 

Ovi izvještaji su trebali biti objavljeni od strane gradske uprave, ali to se do danas nije desilo. 

Rješenje o imenovanju u “revizorski tim” je isteklo 31.12.2022. godine i od tada tim ne postoji. 

Obzirom da bi izvještaji trebali biti objavljeni, ali nisu, ovdje ću vam postaviti samo dio iz tih izvještaja. 

Novinari su više puta od mene tražili ove izvještaje , ali ja iste nisam htio da dam, jer je gradska uprava obećala da će iste objaviti kada bude “vrijeme”. 

Izgleda da “vrijeme” neće uopšte biti.

Ukoliko gradska uprava ne objavi izvještaje onda će biti jasno da smo mi iz tima prevareni jer je rečeno da sve što se bude  sumnjivo u radu gradske uprave biće provjereno, prijavljeno i procesuirano. 

Tako je i bilo na početku: nezakonito postavljeni bilbordi, krov na Banskom dvoru, namještaj u komunalnoj policiji, Kajak…

Ali poslije je sve to stalo kada smo došli do Toplane, Vodovoda, Eko euro tima, gradskog prevoza, parka Petar Kočić, Galerije Terzić, participacije za srednje škole, itd. 

 Evo nekih od napomena/zaključaka izvještaja:

“Zbog bitnosti poslovanja Eko toplana d.o.o. i velikog značaja ovog privrednog društva za Grad Banjaluku predlažem da se angažuje revizorska kuća Deloitte koja bi sačinila izvještaje o transfernim cijenama za period od osnivanja Eko toplana d.o.o. Banjaluka, 2018 godina, pa do 31.12.2021. godine, sa detaljnim prikazom dobavljača i kupaca, vlasničkom strukturom, povezanim licima i osnovom povezanosti, vrstom i količinom pribavljenih usluga od povezanih lica, prikaz tržišnih cijena i uporedba sa cijenama kupljenih/prodatih roba i usluga od strane povezanih lica. Ovaj prijedlog bi trebalo da budu upućen kao zvanični pisani prijedlog  upravljačkom organu (Upravnom odboru) Eko toplana d.o.o. od strane predstavnika osnivača Grad Banjaluka kako bi se utvrdilo da li postoji dobra volja svih osnivača da se utvrdi pravo stanje stvari u pogledu transfernih cijena, na osnovu kojih bi se moglo unaprijediti poslovanje Eko toplana d.o.o. koje bi u konačnici donijelo odredjeni profit ovom preduzeću iz kojeg bi se mogle servisirati postojeće obaveze i unaprijediti/obnoviti/sanirati veoma stara infrastruktura toplovoda koja iz godine u godinu predstavlja sve veći problem kako Gradu Banjaluka, kao licu obaveznom da obezbijedi grijanje svojim gradjanima, tako i gradjanima koji žele kvalitetnu komunalnu uslugu koju plaćaju.”

“Pozvati prevoznike da se sačini aneks ugovora u kojem će se definisati tačna starost svakog autobusa kojim se vrši gradski prevoz. 

Kod povećanja cijene karte poštovati odredbe ugovora kojim je to definisano, a u pogledu tromjesečnog utvrdjivanja promjene cijene eurodizela.”

“IEE nije kupio kotlove za sagorijevanje drvene sječke. IEE je kotlove pravio i isti se deklariše kao proizvodjač ovih kotlova. Kotlovi su sastavljani od dijelova koji su proizvedeni u Srbiji i BiH. Vještak konstatuje da se IEE od 2014 godine počinje baviti projektovanjem i proizvodnjom kotlova. Procjene vještaka u pogledu vrijednosti su radjene na osnovu uporedjivanja evropskih proizvodjača kotlova koji imaju tradiciju proizvodnje kotlova više od 100 godina. Takodje, ne postoje elementi, činjenice ili okolnosti na osnovu kojih se može utvrditi da je proizvedeno kotlovsko postrojenje od strane IEE slično ili identično kotlovskom postrojenju koje je ponudjeno od strane HERZ ili URBAS. Vještak u nalazu navodi da se radi o postrojenju koje nije tržišno pozicionirano, niti su poznati bilo kakvi parametri osim djelimičnih informacija o vrijednostima pojedinih ključnih dijelova postrojenja – iz ovog nije jasno kako je i na osnovu čega (osim upredjivanja sa austrijskim proizvodjačima) utvrdio vrijednost kotlovskog postrojenja.”

“Tražiti pismeno izjašnjenje od Vodovoda da li su otklonjeni nedostaci koji su utvrdjeni navedenim zapisnikom „Izvještaj o pregledu dokumentacije izgradjenih cjevovoda, rezervoara i pumpnih stanica na vodovodnom sistemu „BANJICA“, a koji se odnose na tehničke  i druge nedostatke (cjevovodi i objekti nemaju gradjevinske i uporebne dozvole, pumpne stanice nemaju gradjevinske i upotrebne dozvole, rezervoari nemaju  gradjevinsku i upotrebnu dozvolu,  vodovod u dužini od 29.387m nema tehničku dokumentaciju niti snimak podzemnih instalacija, nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi za cjevovod u dužini 20.500m, nedostatak projektovanih hidranata, zračnih ventila,

poklopaca na šahtovima, kapa za hidrante, penjalica u šahtovima, neugradjeni hvatači nečistoće, loša uzemljenja objekata što uzrokuje pregorjevanje elektro instalacija, izvedeno stanje na terenu nije u skladu sa tehničkom dokumentacijom, nepostojanje usisnih korpi na izvorima, nefunkcionalni filteri, izgorjele električne sklopke koje regulišu rad pumpi i filtera, popucali sistemi za otpremanje vode iz rezervoara, oprema za hlorisanje pokidana i nepostojeća, upotreba električne energije bez brojača potrošnje ili sa brojilima koja nisu u funkciji,… )”

Izvor
Facebook

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button