Politika
Aktuelno

Drsko i neodgovorno je da se pojedinci kockaju ratom

„Izgovarati velike riječi o koje su se svi u prošlosti u BiH opekli je iznad svega kockanje sa običnim ljudima, kockanje i sa Bošnjacima, i sa Hrvatima, i sa Srbima“, rekao je sociolog Vladimir Vasić u emisiji „Mat“ BN TV. On je naglasio da je ispružena ruka prijateljstva jedini model opstanka svih u BiH.

U vrijeme najvećih praznika narodu je potrebna poruka mira i sloge, kaže sociolog Vasić. On podvlači da je drsko i neodgovorno da se pojedinci kockaju sa ratom.

„U BiH još uvijek sa sve tri strane nisu pronađeni i sahranjeni svi nestali i poginuli iz rata devedesetih. Još uvijek nije obnovljena infrastruktura. Još uvijek nisu procesuirani svi ratni zločinci. Ali priča se o novom ratu. To je drsko i neogovorno, i bezobrazno, i iznad svega kockanje sa običnim ljudima. Kockanje i sa Bošnjacima, i sa Hrvatima, i sa Srbima. Ta retorika se podiže da bi se sakrila nečija nesposobnost, bezobrazluk i drskost.“

Sva tri naroda u BiH moraju da pruže ruku prijateljstva jedni drugima, da sagledaju svoje i tuđe istine jer jedino tako BiH neće postati prazna ljuštura, jasan je Vasić.

„Ovdje se ljudi svađaju oko broja žrtava, oko spaljenih crkava i džamija. Oko toga mi nemamo konsenzus, a nemamo jer neće svi da se sudare sa istinom. Tek kada to dočekamo onda možemo da govorimo o nekom ravnanju odnosa za budućnost“, rekao je on.

Vasić dalje navodi da je došlo do zablude šta znači voljeti svoju zemlju i svoj narod, te da patriotizam nije monetarizam.

„Nisu patriote oni koji mašu sa tri prsta. Nemam ja problem sa tri prsta, ali kada bi ta tri prsta bila spojena. Nije patriotizam zapaljiva retorika. Pravi patriota je onaj ko će danas da nahrani gladna usta zato što smo se mnogo udaljili jedni od drugih. Patriotizam je kada se ne kockaš sa svojom istorijom.“

Prvi i osnovni problem Srba je, navodi sagovornik, što zaboravljaju ko su i šta su, što podcjenjuju predake, što odbacuju ćirilicu.

„Problem je što heroje i ljude kojima bi trebalo da se ponosimo stavljamo u neki podrum istorije, a one kojih bi trebalo da se stide stavljaju na pijadestal. Ali, ima složnih Srba, stasavaju neke nove i lijepe generacije srpskog naroda“, uvjeren je sociolog.

Čovjeku je dato da bude najslobodnije biće na planeti, ali mu je izgleda i to malo, pa je počeo da se igra Boga, kaže Vasić navodeći da je ljudska sloboda otišla u devijaciju.

„Jedini čovjek ima razum, ali se jedino čovjek ponaša nerazumno. Jedini čovjek počinje ratove. Jedini čovjek uništava planetu u ekološkom smislu. Jedini čovjek pravi takav haos da se i sam đavo postidi onoga šta smo mi spremni da uradimo. A jedini smo mi sve dobili. I kako apostol Pavle kaže `sve vam je dato, ali vam sve ne koristi`.“

Mir sa samim sobom znači mir sa Bogom, znači mir sa bližnjima, ali i sa onima koji nam nisu bliski politički, duhovno, vrijednosno. Da bi došli do tog mira, moramo prići jedni drugima – ljudski i sa vjerom u dobro, poručio je sociolog Vladimir Vasić u emisiji „Mat“ BN TV.

Izvor
Bn potral

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button