Politika
Aktuelno

DUGA BANJALUČKA PREDIZBORNA PRIČA: Milion maraka Кaji za uređenje prilaza mostu u Docu koji nije izgrađen!!!

(izvor: zurnal.info) Logično pitanje je – kakvog smisla uopšte ima parterno uređenje objekta čija gradnja se ne odvija? Radi se o čistoj nebulozi, jer će, ako gradnja mosta u Docu počne, teške mašine koje budu radile na gradnji mosta uništiti sve prilaze gradilištu. Kao što nije postojala ni potreba da se zaključuje ugovor sa „MG Mindom“ prije nego što most bude izgrađen.

Dosta će vode još proteći Vrbasom dok Banjalučani dočekaju most u naselju Dolac, koji treba da dva druga dva naselja, Obilićevo (Mejdan) i Starčevicu, poveže sa centrom grada.

Ugovor o izgradnji mosta, vrijedan 7,5 miliona maraka, potpisan je 6. novembra 2020. godine sa firmom „Integral inženjering“, u vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika, nekadašnjeg SNSD-ovca, Igora Radojičića. On je tada najavio da će radovi na izgradnji mosta početi za dva dana. S obzirom na to da su lokalni izbori za gradonačelnika Banjaluke bili zakazani za 15. novembar 2020. godine, jasno je da se radilo o predizbornom obećanju, a ne o istinskom projektu, sa preciznim rokom gradnje i završetkom radova.

Projekat mosta Dolac 

Radojičić je izgubio izbore za gradonačelnika, a na njegovo mjesto dolazi Draško Stanivuković, kandidat PDP-a, koji već 5. marta 2021. godine, samo četiri mjeseca nakon preuzimanja mandata, zaustavlja izgradnju mosta u Docu, ističući tada da je iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je trebalo da bude sufinansijer projekta, obezbijeđeno tri miliona KM. To bi, rekao je tada, bilo dovoljno za izgradnju četvrtine radova na mostu.

„Sa rješavanjem imovinsko pravnih odnosa cijela investicija prelazi 15 miliona KM. Kada sam postavio pitanje (vladajućoj koaliciji u Banjaluci sa SNSD-om na čelu op.a.) imate tri miliona KM, kako ste mislili, oni su rekli možda podrži Vlada RS ili kredit, ali bio je cilj da se zakopa gradilište dok su izbori, pa neka se nastavi u naredne četiri godine“, naveo je tada Stanivuković.

Gradska uprava, s njim na čelu, odlučila je da radovi na gradilišu stanu u fazi investicije, koja je u tom trenutku iznosila oko milion maraka.

„S tim ciljem se priprema i aneks ugovora sa izvođačem radova. Ostalih dva miliona maraka, po ugovoru sa EBRD-om, može biti iskorišteno za vodosnabdijevanje, koje je za nas strateško opredjeljenje. Izvođač radova je u ovoj fazi bio korektan i s tom firmom je postignut dogovor“, objašnjavao je Stanivuković svojevremeno.

Za realizuju kompletnog projekta predviđeno je bilo sedam faza. Stanivuković je forsirao izgradnju mosta u naselju Česma, smatrajući da je on potrebniji građanima od mosta u Docu, ali ni taj most nije završen, mada je gradonačelnik Stanivuković u februaru obećao da će biti izgrađen do avgusta ove godine. Očito je da je od izgradnja oba mosta, i onog u Docu i onog u Česmi, primarnija predizborna kampanja, kako Radojičićeva 2020. godine, tako i Stanivukovićeva 2024. godine, koji želi po svaku cijenu da obnovi mandat.

Vratimo se izgradnji mosta u Docu. Golim okom se vidi da je urađeno svega nekoliko betonskih nosača, iz kojih viri zahrđala armatura.

„Došli smo do eksproprijacije i to je nešto što traje. Prethodni gradonačelnik je dobio dozvolu samo za jedan stub u Dolcu, a mi smo dobili za čitav most. Plan je da radimo paralelno (mostovi u Docu i Česmi op.a.), nema prostora da se traže mane“, rekao je Stanivuković u aprilu 2022. godine.

Gradski menadžer Bojan Kresojević prethodno je, u decembru 2021. godine, izjavio da još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, ali da je u jednom dijelu dobijena građevinska dozvola, i to u naselju Dolac, kod prostorija Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

„Mi ćemo naredne godine izvoditi radove na dijelu gdje je dobijena građevinska dozvola i to možemo uklopiti u ovaj iznos koji je predviđen”, naglasio je Kresojević.

Radilo se o 1,5 miliona KM, koji je trebalo da budu utrošeni u realizaciju projekta mosta u Docu, tokom 2022. godine. Saga lažnih obećanja oko izgradnje nastavlja se i u u avgustu 2023. godine, kada Stanivuković, obilazeći nepostojeće radove, ističe da će izgradnja uskoro početi i da je njegov plan da sve bude završeno u narednih 365 dana. Dakle, do avgusta 2024. godine. U međuvremenu je Stanivuković drastično promijenio politički kurs i ušao u „simbiozu“ sa vladajućom strukturom u RS, na čijem čelu je Milorad Dodik. U septembru 2023. godine Vlada RS je donijela  odluku kojom se utvrđuje da je izgradnja mosta u naselju Dolac od opšteg interesa, čime je taj projekat trebalo da bude odblokiran.

„U svrhu izgradnje može se izvršiti potpuna eksproprijacija nekretnina“, navodi se u vladinoj odluci.

Što se tiče izgradnje mosta u Docu notorno je da jedino hrđa radi svoj posao – jede armaturu. Radi i gradonačelnik Stanivuković, koji za nepostojeći most raspisuje tender za „izvođenje radova na izgradnji parternog okruženja mosta Dolac“. Parterno uređenje je kreativni dio građevinarstva i odnosi se na uređenje okoline, njeno oplemenjivanje, odnosno uljepšavanje okoline nekog objekta, izgradnjom, recimo, trotoara, pješačkih i biciklističkih staza i slično.

Gradska uprava je za ovaj posao odabrala firmu „MG Mind“ Mladena Milanovića Kaje, a vrijednost ugovora je 1.025.641,02 KM, bez PDV-a. Ugovor je potpisan 9. novembra 2023. godine, kriterujem je bila najniža cijena, a „MG Mind“ je bio jedini ponuđač.  Grad je navodno uštedio cijelih 560 KM, jer je „MG Mind“, kao jedini ponuđač, za taj iznos dao manju cijenu od one predviđene ovom javnom nabavkom.

Logično pitanje je – kakvog smisla uopšte ima parterno uređenje objekta čija gradnja se ne odvija? Ako gradnja mosta u Docu jednom počne, teške mašine koje budu radile na gradnji mosta uništiće sve prilaze gradilištu. Kao što nije postojala ni potreba da se zaključuje ugovor sa „MG Mindom“ prije nego što most bude izgrađen. Očito je da je Mladen Milanović Kaja sve to shvatio, stavio ugovor u džep, a novac na račun svoje firme, čiji radnici za sada nisu zabili ni lopatu u neposrednoj blizini mjesta gdje most treba da se gradi.

Tu nije kraj ove priče. Nepostojeće gradilište je dijelom ograđeno, sa jasno vidljivim znakovima upozorenja „STOP“ i zabranom kretanja pješacima i vozilima. Fotografije svjedoče da vozila tuda prolaze, čak se i parkiraju na mjestu fantomskih parternih radova. Naravno, prolaze i pješaci, a ono što je u cijeloj ovoj priči najtragičnije jeste da je ograđen jedini ulaz ka glavnoj kapiji Klinike za psihijatriju! 

(zurnal.info)

Izvor
Žurnal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button