Politika
Aktuelno

“Energolinije” pala sa 30 na 15 mil. KM

– Licitacija za prodaju imovine „Energolinije“ u stečaju propala je danas jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Nova licitacija zakazana je za kraj maja, a imovina koja je procijenjena na 30 miliona biće ponuđena za 15 miliona KM.

Na današnjoj drugoj po redu licitaciji imovina zvorničkog preduezeća ponuđena je po cijeni od 20 miliona KM, ali kupaca nije bilo, potvrdio je za CAPITAL stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković.

„Niko se nije javio. Nova licitacija će biti krajem maja, sa cijenom od 15 miliona. Nikakvog interesovanja nije bilo, niko ni nazvao nije. Kada je u pitanju cijena, odluku o tome donosi Odbor povjerilaca i kako on kaže tako će biti“, rekao je Marković.

„Energolinija“ je u stečaj otišla 2016. godine, a riječ je privatnoj litvanskoj firmi koja je preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“.

Na dan pokretanja postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja, 31. jula 2016. godine, „Energolinija“ je raspolagala imovinom vrijednom 31,1 milion KM, dok su obaveze preduzeća utvrđene u iznosu 41,7 miliona KM.

Jedan od najvećih povjerilaca „Energolinije“ bila je Investiciono – razvojna banka Republike Srpske koja im je odobrila kredit od 19,4 miliona KM, a za koji je žirant bilo preduzeće „Alumina“.

Ta potraživanja je od IRB-a kupio bijeljinski advokat Miloš Stevanović, odnosno njegova firma „Standard Računovodstvene Usluge“.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button