Bez kategorije

ERS: Cijenu će platiti građani, poskupljuje struja u Srpskoj!

Naime, kako navode, Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da će sa donošenje ovakve odluke neminovno dovesti do povećanja cijena električne energije za više od 80 posto građana Republike Srpske.

Iz Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske, Matično preduzeće a.d. Trebinje danas je saopšteno da oni ne donose odluke o promjeni cijene električne energije, niti je to u njenoj nadležnosti.

“Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, RERS je dana 15. 12.2022. godine donijela Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj, po kategorijama potrošnje i grupama kupaca, sa obavezom njene primjene od 01.01.2023. godine”, saopšteno je iz Elektroprivrede RS, dodajući:

“Iako nismo strana koja je učestvovala u sudskom postupku, poništavanje Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, odraziće se značajno na poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske, a cijenu odluke će na kraju platiti naši kupci, odnosno građani”

Naime, kako navode, Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da će sa donošenje ovakve odluke neminovno dovesti do povećanja cijena električne energije za više od 80 posto građana Republike Srpske.

“Tarifnim postupkom koji je poništen bili su zaštićeni oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije. MH „Elektroprivreda Republike Srpske“ je takođe, kako bi ispoštovala Odluku Regulatorne komisije za električnu energiju, na šta je zakonski obavezna, morala da nabavti  softver vrijedan 12 miliona KM, koji bi mogao da primjeni obračun po novim tarifnim grupama”, ističe se u saopštenju.
 
Posjećamo, Ustavni sud Republike Srpske juče je odlučio da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Izvor
бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button