DruštvoPolitika
Aktuelno

Evo gdje sve Srpska ima nekretnine u svom vlasništvu

Republika Srpska u svom vlasništvu ima 250 nekretnina koje se nalaze van njene teritorije, saznaje portal MojaHercegovina. Najviše nekretnina Srpska ima u Federaciji BiH i u Srbiji, čak 97. U Hrvatskoj su na Srpsku uknjižene 42 nekretnine, Crnoj Gori 13, a u Sloveniji samo jedna.

Nekretnine i potraživanja preduzeća iz člana 15. Zakona o početnom bilansu stanja u postupku privatizacije državnog kapitala u preduzećima nalaze se u nadležnosti Fonda za nekretnine i potraživanja u vlasništvu Republike Srpske kojim upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

„U pitanju je nepokretna imovina pravnih lica koja se nalazi van teritorije Republike Srpske koja nije bila predmet privatizacije. U nadležnosti Fonda su nekretnine koje su preduzeća imala ili imaju na području drugih republika bivše SFRJ i FBiH“, navodi se u odgovori IRB-a na poslaničko pitanje. Interesantno je, međutim, da je IRB RS u dva navrata ignorisao novinarska pitanja vezana za ovu temu.

Zakon o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond propisao je obavezu pravnih lica i lica ovlašćenih za za zastupanje da pruže svu neophodnu asistenciju Fondu.

„Međutim, u mnogim preduzećima su vođeni i davno okončani likvidacioni i stečajni postupci, pa su ta preduzeća brisana iz sudskih registara, dok sudski i upravni postupci traju godinama. Ono što je najveći problem u rješavanju statusa predmetnih nekretnina jeste nepostojanje bilateralnih sporazuma između bivših republika SFRJ. Sa određenim pravom na ovoj imovini u javnim registrima van BiH upisana su preduzeća koja su imovinu iskazala u pasivnom podbilansu ili treća lica, ali nije upisana Republika Srpska“,– navode u IRB-u.

Nekretnine se tek po sticanju uslova aktom Vlade Srpske prenose na Republiku Srpsku ili na Fond. Do sada je, u odnosu na broj nekretnina, donesen mali broj odluka čiji je jedan dio vremenom u potpunosti realizovan.

Spisak nekretnina Republike Srpske izgleda ovako:

Federacija BiH:

poslovni prostor – 60

zemljište – 2

ostalo – 35

Republika Hrvatska (Vlada Srpske donijela četiri odluke o prenosu imovine na RS/Fond):

poslovni prostor – 18

zemljište – 1

ostalo – 23

Republika Srbija (Vlada Srpske donijela jednu odluku o prenosu imovine na RS/Fond):

poslovni prostor – 95

zemljište – 1

ostalo – 1

Crna Gora (Vlada Srpske donijela jednu odluku o prenosu imovine na RS/Fond):

poslovni prostor – 9

ostalo – 4

Slovenija (Vlada Srpske donijela jednu odluku o prenosu imovine na RS/Fond):

ostalo – 1

(Moja Hercegovina)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button