Svijet
Aktuelno

Hamas sutra na pregovorima o prekidu vatre?

Delegacija Hamasa sutra će boraviti u Kairu radi pregovora o prekidu vatre u Gazi, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters.

On je dodao da će delegacija razgovarati o predloženom prekidu vatre koji su ponudili posrednici i o odgovoru Izraela.

U subotu je visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao da grupa razmatra predlog Izraela, ali nije izneo detalje. 

Napomenuo da je izraelska ponuda primirja bila odgovor na predlog Hamasa poslatog pre dve nedelje.

Gardijan navodi da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, bit predstavljeno kao ”humanitarni prekid vatre”.

Hamas bi oslobodio taoce u zamenu za prekid vatre od nekoliko nedelja i oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. 

Razgovori su zaustavljeni oko oba glavna pitanja, zahteva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imenima palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Ovim dogovorom omogućilo bi se oslobađanje 33 izraelska civila u zamenu za neodređeni broj palestinskih zatvorenika, ali ovakavim sporazumom nije obuhvaćeno oslobađanje vojnika.

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sever.

Kako navodi Gardijan, pojačali su se pregovori između Izraela i Egipta, zemalja između kojih je dogovoreno prethodno primirje u Gazi u novembru, dok je Katar optužio obe strane za sabotažu dogovora.

(Tanjug) Foto: ABC news

Izvor
BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button