Bez kategorije

HOĆEMO LI DOBITI ZELENO SVJETLO Evropski savjet u četvrtak i petak razmatra otvaranje pregovora sa BiH

Lideri Evropske unije će razgovarati o politici proširenja EU, uključujući najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji, na sastanku Evropskog savjeta u četvrtak i petak, 21. i 22. marta, objavljeno je na zvaničnoj stranici Evropskog savjeta.

Kako podsjećaju, na svom sastanku u decembru 2023. godine, čelnici EU dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što zemlje preduzmu relevantne korake navedene u izvještaju Komisije o proširenju od 8. novembra 2023.

Lideri su takođe izrazili spremnost za otvaranje pristupa pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, kada bude postignuta neophodna usklađenost sa kriterijumima za članstvo.

U tu svrhu pozvali su Komisiju da obavijesti Savjet o napretku najkasnije u martu 2024.

Evropska komisija je prošle sedmice preporučila Savjetu da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen je ocijenila da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

– Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom spoljnom i bezbjednosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma – rekla je fon der Lajen.

Fon der Lajen je istakla da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema Zapadnom Balkanu.

– Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se Zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi takođe moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način – rekla je predsjednica Komisije.

Izvor
Српска инфо

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button