Politika
Aktuelno

“Imamo pravo samo na posmatrače” Ako Sud BiH ne uvaži žalbu, SDS u izbore ulazi BEZ ČLANOVA BIRAČKIH ODBORA

Ukoliko Sud BiH ne uvaži žalbu SDS, ova stranka koja će pred birače izaći kao “Srpska demokratska stranka – Volja naroda” neće imati pravo na članove biračkih odbora.

Naime, izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametuno Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, samo partije koje trenutno imaju odbornike u lokalnim parlamentima imaju pravo na članove biračkih odbora. S obzirom da je “Srpska demokratska stranka Volja naroda”, praktično nova politička opcija oni nemaju pravo ni na jednog člana biračkog odbora ni u jednoj lokalnoj zajednici.

– Nemamo pravo na članove biračkih odbora, imamo samo na posmatrače. Ako dođemo u tu poziciju moramo se svesti u realne okvire. Ne možete ništa drugo. Postavićemo posmatrače na svim biračkim mjestima, kvalitetne ljude koji imaju dovoljno ovlaštenja po novom zakonu da kontrolišu izborni proces od početka do kraja. Oni sada imaju mnogo veća ovlaštenja nego po prethodnom zakonu, oni mogu sada prisustvovati glasanju od početka do kraja, imati uvid u svaki dokument, svaku ličnu kartu, svaki listić, a prije nisu mogli prići bliže od dva metra od mjesta prebrojavanja, i sada mogu – rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS.

Ipak, u SDS, očekuju da Sud BiH usvoji njihovu žalbu, a ta odluka trebala bi da bude donesena danas, pišu Nezavisne novine.

Podsjećanja radi, Centralna izborna komisija BiH nije ovjerila SDS za učešće na lokalnim izborima i to iz razloga što nema otvoren račun za finasniranje izborne kampanje. Ova partija, zbog sankcija SAD ne može otvoriti taj račun jer nijedna komercijalna banka to neće da uradi i zbog toga SDS za učešće na izborima prijvaila je i opciju Srpska demokratska stranka – Volja naroda, čije učešće je ovjereno na juče održanoj sjednici CIK BiH.

(Srpskainfo)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button