Bez kategorije

IRB motor razvoja ili institucija zatrpana aferama?

“Vidjeli ste da su oni donijeli odluku prije par mjeseci o prodaji nenaplaćenih potraživanja ja sam i tada komentarisao da su se oni morali više potruditi da naplate sporna potraživanja i zato sam stava da IRB u narednom periodu treba transformisati”, kaže Radovan Višković. 

Poslije dužeg vremena, u Narodnoj skupštini Republike Srpske prije nekoliko dana razmatran je izvještaj o radu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, ali za pretprošlu godinu.

To je između vlasti i opozicije otvorilo polemiku: da li je IRB od osnivanja 2006. godine, pomogla domaćoj privredi i građanima ili su brojne afere bacile sjenku na ono što je građanima obećavano pri njenom osnivanju?

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske – motor razvoja privrede i pomoći stanovništvu ili institucija koja jednu za drugom niže afere? Za predstavnike vladajućih stranaka stvar je jasna: IRB dobro i pozitivno posluje i uvijek obezbijede više sredstava nego što je predviđeno planom za pomoć privredi i stanovništvu.

“IRB je kako god to neko doživljavao, je zamajac našoj privredi, ali i našoj stanogradnji i pomoć mladim bračnim parovima, ali i poljoprivredi. Značajni za istok Republike Srpske gdje imaju poseban program i imaju najpovoljnije kamate”, kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić. 

Ako je sve dobro i pozitivno, šta je sa preko stotinu miliona maraka izgubljenih sredstava iz budžeta koja su preko IRB-a data sumnjivim preduzećima, pitaju u opoziciji.

“Farmland, Nikola Tesla, Planinsko dobro Nevesinje…, dakle postoji čitav niz dvorskih firmi preko kojih je iz IRB-a izvučen ogroman novac i za koji niko nije odgovarao. Nikad nismo dobili ni izvještaj o odgovornosti i uzrocima požara i kakva je šteta nastala i kakve su posljedice”, smatra Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Afere se nižu, a izvještaj o radu IRB-a u 2022. godini ipak pozitivan, kažu u opoziciji, što kako navode ne čudi jer ga je radila revizorska kuća bivšeg premijera Aleksandra Džombića kome se sudilo za zloupotrebe položaja pri dodjeli kredita IRB-a firmi Energolinija iz Zvornika.

Da je bilo problema u radu IRB-a od njegovog osnivanja 2006. godine, priznaje i premijer Republike Srpske. Radovan Višković u izjavi za BN televiziju otkriva da je ovoj instituciji potrebna transformacija.

“Vidjeli ste da su oni donijeli odluku prije par mjeseci o prodaji nenaplaćenih potraživanja ja sam i tada komentarisao da su se oni morali više potruditi da naplate sporna potraživanja i zato sam stava da IRB u narednom periodu treba transformisati”, kaže Radovan Višković. 

Promjene jesu neophodne, kažu ekonomisti, međutim sumnjaju da to mogu uraditi stranački kadrovi koji godinama upravljaju ovom institucijom i u tom periodu nisu napravili okvir u kome će ona poslovati u skladu sa bankarskim pravilima.

“Investiciono-razvojnu banku vode stranački kadrovi i odlučivanje je dosta podložno odlučivanju u krugovima izvan IRB-a što za posljedicu ima velike gubitke u poslovanju IRB-a i to se mora promijeniti”, smatra ekonomista Slaviša Raković. 

Raković kaže da je od 2014, gotovo svake godine IRB nije svoje izvještaje o radu dostavljala na vrijeme. Ovo, kako navodi, otvara opravdane sumnje da su se u tom periodu dešavala zataškavanja i prikrivanja brojnih nezakonitih aktivnosti.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button