Politika
Aktuelno

IZIS ponovo koči, ljekari i pacijenti na rubu strpljenja

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) koji je početkom godine bio zaključan nakon hakreskog napada, još nije proradio u punom kapacitetu, a jedino što mu nepogrešivo radi jeste to da frustrira ljekare, sestre, kao i pacijente koji imaju sve manje strpljenja da čekaju i da idu po nekoliko puta u dom zdravlja ili apoteku.

Prema riječima više zdravstvenih radnika iz različitih domova zdravlja sa kojima smo razgovarali, IZIS nikada i nije proradio kako treba, a količina nervoze i zastoja u radu koju je unio sistem plaćen blizu 30 miliona maraka, prelazi svaku mjeru.

“IZIS već sedmicama radi sat vremena ujutro prije nego krene prava gužva. Poslije kreće zastoj i svaki dan ne radi nešto ili ne radi uopšte. Najveći problem je što je sistem užasno spor i nikada ne znate da li ćete uspjeti da odštampate uputnicu ili pošaljete recept u apoteku. To je teško, pogotovo starijim i teže oboljelim pacijentima. Nikada se ne zna da li će pacijent morati doći po recept u ambulantu ili ćemo uspjeti da ga pošaljemo u apoteku“, kaže jedna sestra u Domu zdravlja Banjaluka.

U dobojskom Domu zdravlja kažu da sistem nikada nije proradio kako treba i da bez obzira na hakerski napad koji se dogodio oko Nove godine, kada je kompletan sistem bio zaključan od strane hakera i nedostupan zdravstvu u Republici Srpskoj, popravke nisu otklonile probleme od ranije.

“Doktori se žale na sporost i zastoje i uvijek ima neki problem. Taj sistem nikada nije proradio kako treba, a mi koji radimo u ovom programu, obolićemo od nervoze i frustracija“, rekla nam je jedna zaposlenica iz Doboja.

Bojić: IZIS bio nedostupan jednom trenutku i još nekoliko puta
Hakeri su IZIS zaključali uoči Nove godine i ostavili poruku na serveru sa zahtjevom za kontakt radi dogovora, vjerovatno o otkupu. Gotovo mjesec dana trajalo je osnovno osposobljavanje sistema i njegovo puštanje u rad, ali on ni do danas nije proradio kako treba.

Gotovo svake sedmice su u našu redakciju stizale razne pritužbe na rad IZIS-a, a iskustva građana koji su odlazili porodičnom ljekaru redovno su praćena problemima sa IZIS-om.

Ispričali su nam da se uputnice čekaju duže, da ih doktori i sestre ispisuju ručno kada se ne mogu ulogovati i štampati ih, te da i dalje često moraju u ambulantu po recepte, umjesto direktno u apoteku.

Na pitanje gdje je zapelo stoti put sa IZIS-om, projekt menadžer kompanije MMSCode iz Banjaluke Slavko Bojić, tvrdi da ovo što su nam sestre ispričale nisu tačne informacije.

Ipak, priznaje da je IZIS bio nedostupan, ali samo u jednom trenutku, pa onda još nekoliko puta.

“IZIS je samo bio nedostupan u jednom danu kada je antivirus detektovao problem, te je blokirao pristup zdravstvenim ustanovama. Takođe, u par navrata smo imali spornu komunikaciju sa apotekama i razmjenu elektronskih recepata, a razlog je isti kao kod zdravstvenih ustanova“, kaže Bojić.

Priča da su mrežni skeneri zbog njihovog prilagođavanja sistemu podignuti na viši nivo skeniranja mrežnog saobraćaja i da zbog toga “ponekad postane sporna komunikacija”.

“To je privremenog karaktera. Ovaj sistem je “sistemsko rješenje” i radi sve vrijeme bez pada i zastoja. Za to vam možemo dati detalje performansi sistema. Da li nekoj zdravstvenoj ustani antivirus ili mrežno ograničenje stvara problem, neka to riješe za svojim administratorima na nivou zdravstvenim ustanovama“, rekao je Bojić.

Ako ne radi IZIS, radi papir
U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se zastoji dešavaju sporadično i da “sistem zna biti usporen zbog optimizacije sistema i dodatnih bezbjednosnih mjera koje su postavljene nakon hakerskog napada na ovaj sistem”.

“Čim nadležne službe uoče zastoj o tome odmah obavještavaju konzorcijum koji je zadužen za implementaciju IZIS-a u praksi ( MMS CODE, Lanaco, Ericsson „Nikola Tesla“ iz Zagreba). FZO je i prije hakerskog napada predvidio ove situacije i u svim slučajevima zdravstevne ustanove prelaze na raniji režim rad i mogu na papiru da napišu recepte i slično. Primjera radi, dešava se da elektronski recepti ne prođu do apoteke, iz tog razloga ovih dana ljekari pišu papirne recepte kako pacijenti ne bi bili uskraćeni za terapije”, rekli su u FZO RS.

Kažu da pacijenti ne smiju da trpe i da je veoma važno da i u situacijama koje su nepredvidive dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Кada se dese ove pojave, Fond ima praksu da sve zdravstvene ustanove podsjeti na našu instrukciju u kojoj je navedeno i objašnjeno na koji način treba da rade u kriznim situacijama, kako bi pacijentu pravovremeno bila pružena zdravstvena zaštita”, rekli su u FZO.

IZIS je plaćen 26 miliona maraka kompanijama MMSCode i Lanaco koje su radile na njegovom kreiranju i implementaciji. Kompletan razvojni put IZIS-a pratili su problemi, od previsoke cijene, sumnjivih nabavki, ali i realizacije koja je bila najblaže rečeno, loša.

Od prvog dana sistem se pokazao kao neefikasan i neprilagođen doktorima koji su mjesecima negodovali zbog komplikacija i neuvezanosti sa drugim zdravstvenim ustanovama. I danas su van IZIS-a ostali UKC RS i Institut za javno zdravstvo RS.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button