Društvo
Aktuelno

Javne kuhinje: Neophodne su, ali ih nema

Iako je u Istočnom Sarajevu veliki broj socijalno ugroženih građana kojima su potrebne usluge javne kuhinje, ona u ovom dijelu Srpske ne postoji. Za njeno osnivanje postoji volja i želja kako vlasti tako i udruženja, ali je veliki broj sistemskih problema koje je potrebno riješiti.

Na području svih šest opština Istočnog Sarajeva sve je veća potreba za osnivanjem javne kuhinje. Zahvaljujući Humanitarnom Udruženju građana „Oplemeni srce“ 80 građana teškog imovinskog stanja, iz opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna iIlidža tokom šest zimskih mjeseci u godini, svakakog dana na kućnu adresu dobija jedan topli obrok. 

Nažalost, u ostale četiri gradske opštine ne postoji nikakvo udruženje koji bi bar na ovaj način obezbjedilo obroke za socijalno ugroženje građane, pa bi osnivanje Javne kuhinje bilo od velike važnosti.

To potvrđuje i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, ali kaže da je to vrlo složena tema koja prvo zahtjeva izradu socijalne karte najugroženijih socijalnih kategorija stanovništva.  

Ćosić ističe da je zbog velike teritorijalne razruđenosti opština u sastavu grada teško organizovati jednu javnu kihinju, ali da imaju drugo potencijalno rješenje. 

Da zaista postoje sistemski problemi za osnivanje Javne kuhinje u Istočnom Sarajevu potvrđuju i iz Udruženja „Oplemeni srce“ i predlažu slično rješenje kao i predstavnici gradske uprave.  

Nažalost, pored Javne kuhinje sve je veća potreba i za osnivanjem Javne kuhinje za bebe, jer sve je veći broj porodica koje nisu u mogućnosti da obezbjede osnovne potrepštine za svoju djecu. 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button