Politika
Aktuelno

Kakva privreda, takve Željeznice u Republici Srpskoj

Željeznice Republike Srpske muku muče sa peglanjem starih dugova, pronalaskom korisnika, radnici sa malim platama, a Vlada koja se obavezala da ulaže u preduzeće ove godine nije uplatila ni marku.

Kažu da vozovi uvijek stižu na odredište, ali ove u Republici Srpskoj uskoro neće imati ko da vozi. Željeznice napuštaju mašinovođe, majstori, većinom kvalifikovani radnici.

“Plate su radnika nekvalifikovanifh, kvalifikovanih, visokokvalifikovanih u istom platnom razredu što je jednostavno neprihvatljivo za zaposlene.”, kaže radnik Željeznica Republike Srpske Goran Čamdžić.

Preduzeće ne može bez pomoći Vlade, koja mu je okrenula leđa, negoduju iz Sindikata.  

“Kako da posluju, muče se. U prošloj godini imali smo prihod 38.000.000 KM, a na plate smo dali 46.000.000 KM. Masovno nam ljudi odlaze.”, rekao je za BN predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković.

Umjesto ulaganja 800.000.000 KM na šta se obavezala Planom restrukturisanja, Vlada ih je kaže Cvjetković povećanjem minimalca na 900 maraka uvela u finansijsku dubiozu.

“Mi do 200.000 KM namirujemo iz vlastitog prihoda i nemamo dovoljno prostora da povećamo plate onim zanimanjima koja bi trebala biti prije svega profitabilna zanimanja. Ako ste vi kao Vlada pravili tu projekciju da to bude 900 KM minimalac, onda ta sredstva morate nadoknaditi Željeznici.”, kaže Cvjetković.

Međutim, vlast je uradila ono što najbolje zna- zadužila se. Oko 100 miliona KM iz kredita Svjetske banke, koji će građani Srpske vraćati do 2051. godine, potrošeno je za restrukturiranje “Željeznica”, ali je taj novac uglavnom otišao za peglanje starih dugova i za otpremnine.
Iz Željeznica kažu da je za obnovu i rekonstrukciju “voznog parka” potrebno oko milijardu evra.

Ekonomista Milenko Stanić, ukazuje na neodgovornost javnog sektora i Vlade Republike Srpske kao vlasnika Željeznica, jer kako kaže niko nije odgovarao za ogromne viškove nezaposlenih radnika ni za dugove koji su napravljeni u tom javnom preudzeću.

– Kakva privreda – takve Željeznice, objašnjavaju ekonomisti. Željeznica može biti nosilac privrednog razvoja ako se uveže sa privredom, ali ako do toga ne dođe, preduzeće će ući u novu spiralu problema koji će se moći sanirati samo novim zaduženjima. Sve je na Vladi Republike Srpske koja treba da hvata zadnji voz za spas nekadašnjeg giganta

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button