Bez kategorije

Kakvo ime, takva sudbina: Kako je prije više od pola vijeka potonuo Titanik u Banjaluci

Kad kažete “Titanik” većina ljudi će se sjetiti čuvenog broda tragične sudbine i Oskarima ovjenčanog filma o njegovom potonuću. Ali, za starije Banjalučane Titanik je velika stambeno poslovna zgrada, nekad ponos Banjaluke, koja je potonula u katastrofalnom zemljotresu 1969. godine.

Na banjalučki Titanik podsjetio nas je danas banjalučki istoričar Zoran Pejašinović, objavom na svom Fejsbuk profilu.

Duga četverospratnica, koja se protezala od hotela Palas do Kastlovog ćoška, odnosno do početka Gospodske, a koju su Banjalučani nazvali Titanik, nalazila se na mjestu na kojem je danas Trg Krajine.

Prostor između Kast(e)lovog ćoška i hotela Palas bio je nekada, kako čitamo u jednim novinama iz 1959. godine, „načičkan jednospratnim i prizemnim kućama, sa starim dućanima i ’bosanskim’ kafanama”. Na nekih stotinak metara bilo je šest starih kuća, koje su, vele, „svojim krovovima i fasadama kvarile izgled ovog lepog i opevanog grada na Vrbasu’’ – napisao je Pejašinović.

Zato su se te „straćare’’, kako navodi Pejašinović, „povukle’’ i mjesto ustupile novoj dugačkoj četvorospratnici sa četrdeset sedam komfornih stanova i deset modernih lokala u prizemlju u kojima su bile smještene „najmodernije prodavnice u gradu’’.

-Banjalučani su, bezbeli, bili fascinirani ovim zdanjem, crvenom fasadom sa balkonima, te radnjama, malim travnjacima sa cvijećem a, izgleda, posebno njegovim dimenzijama. Zato su zgradi odmah po izgradnji, koncem 1955. godine, od milja nadjenuli ime „Titanik’’, ne misleći, svakako, na starogrčku mitologiju, niti na Andrićevu pripovijetku, već na čuveni brod i njegove gabarite – piše Pejašinović.

Potres 1969. htio je da to nezvanično ime dobije sasvim novu, fatalističku dimenziju.

Kako svjedoče fotografije iz 1969. godine, Titanik se usljed zemljotresa srušio kao kula od karata.

Nikad nije obnovljen, jer je obnova bila nemoguća.

Kako je Srpskainfo ranije pisala nakon rasčišćavanja, tu je nikao gradski trg, koji se prije rata, u skladu sa tadašnjom socijalističkom ikonografijom, zvao Trg Edvarda Kardelja.

Slovenac Kardelj nije imao neke naročite veze sa Banjalukom, ali je bio ideolog socijalističkog samoupravljanja, u to doba toliko pupularan, da je po njemu nazvan čak i jedan grad. Hrvatska luka Ploče se, naime, prije rata devedesetih zvala Kardeljevo.

Na Trgu Edvarda Kardelja u Banjaluci, nekoliko godina nakon zemljotresa, podignuta je velika robna kuća, Boska. Neobično ime Boska je “skraćenica” od Bosanska Krajina. U Boski je otvorena prva banjalučka poslastičarnica evropskog tipa i prva picerija u gradu.

Boska postoji i danas, istina ne kao “starinska” robna kuća, nego kao tržni centar.

Postoji, naravno, i trg, koji se već odavno zove Trg Krajine i gdje su održani mnogi skupovi, protesti, performansi, zabave i koncerti.

Jedan od simbola Trga je i Krvi sat, na kojem je vrijeme stalo na 9 časova i 10 minuta, čuvajući sjećanje na trenutke kada se, 27. oktobra 1969. zemlja zatresa i kada su nestale mnoge banjalučke zgrade, između ostalih i Titanik.

Izvor
Српска инфо

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button