Bez kategorije

Ko kaže da Jokić nije dobar defanzivac: Srpski centar u ovom parametru DOMINIRA ligom

Nikolu Jokića prati epitet jednog od najboljih ofanzivnih igrača možda i svih vremena, ali mu se u isto vrijeme spočitava ono što radi na drugom kraju terena.

Nikada centar Denvera nije važio za elitnog defanzivca u NBA krugovima, pa nije bilo retko kada su se argumenti da Džoel Embid bude MVP gradili na konto toga.

Međutim, da to nije baš tako pokazuje nam jedna statistika u vezi sa odbrambenim dijelom igre, a u kojoj je Jokić apsolutni lider.Sa 3,6 takva slučaja po meču, Jokić je najbolji u NBA gledajući broj puta koliko prekine tok protivničkog napada na jednoj utakmici.

Reč je o tzv. deflections, koje podrazumevaju da defanzivac uspije da stigne do lopte, koja je do tada bila u posjedu protivnika, kada ovaj dribla ili dodaje saigraču. Ono što je važno naglasiti jeste da to nije isto što i ukradena lopta, jer se ovde kontakt defanzivca sa loptom računa bez obzira na to u čijem posjedu će ona potom završiti.Iza Jokića su Tajris Haliburton i Donovan Mičel sa po 3,5, dok po 3,4 imaju još Dajson Danijels, Šej Gildžes-Aleksander i Dežonte Marej.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button