Svijet
Aktuelno

Makron: Izrael da nastavi pregovore sa Hamasom

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u telefonskom razgovoru izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da nastavi pregovore sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je zatražio od izraelskog premijera da „dovrši ove pregovore koji bi mogli da dovedu do oslobađanja talaca, zaštite civila putem prekida vatre i regionalne deeskalacije”.

Istakao je značaj oslobađanja talaca kao prioriteta i izrazio punu podršku naporima u posredovanju, a takođe je pozvao na prekid izraelskih operacija u regionu, prenosi BFMTV.

“Francuska u potpunosti podržava trenutne posredničke napore. Sudbina Palestinaca u Gazi više ne može biti izložena terorističkim aktivnostima Hamasa i izraelske operacije moraju prestati”, rekao je Makron.

On je ponovio “oštro protivljenje izraelskoj ofanzivi na Rafu” i naglasio važnost brze garancije za ulazak humanitarne pomoći kroz sve pristupne tačke Pojasu Gaze.

U gradu Rafa, u južnoj Gazi, nalazi se više od milion Palestinaca, od kojih su većina interno raseljena lica.

Delegacija Hamasa sinoć je napustila Kairo, gde su, u prisustvu posrednika iz SAD, Egipta i Katara, održani pregovori o primirju i oslobađanju talaca iz Gaze.

Delegacija je dostavila svoj odgovor egipatskim i katarskim posrednicima i sada se vraća u Dohu na dalje konsultacije, saopštio je Hamas.

(Tanjug) Foto: Getty Images

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button