Svijet

Milijarder najavio gradnju novog Titanika, otkrio koliko će ga to koštati

Milijarder i rudarski magnat Clive Palmer obećao je da će izgraditi brod “daleko, daleko bolji od originala” tokom otkrivanja nacrta za projekat Titanik II.

Palmer je iznajmio sobu u operi u Sidneju kako bi saopštio da će se njegova vizija izgradnje velike replike propalog prekookeanskog broda konačno ostvariti.

Ipak, nakon što je novinarima podijelio saopštenje u kojem je obećao da će njegova kompanija Blue Star Line izgraditi “luksuzan brod vrhunskog stila”, Palmer je priznao da još nije obezbijedio brodogradilište. Prošlo je gotovo 10 godina otkako je Palmer održao vrlo sličnu konferenciju za novinare u londonskom hotelu Ritz kako bi predstavio svoj san o gradnji novog Titanika.

Novinari su ga još tada pitali je li projekat prevara ili reklamni trik, a Palmer je odgovorio da ima “dovoljno novca da izgradi 10 Titanika”. U međuvremenu, Palmer je odradio mandat u australskom parlamentu i potrošio milione dolara na razne pravne izazove, turističke poduhvate te skupe izborne kampanje, piše Guardian.

Rad na Titanicu II obustavljen je 2015. godine nakon što je izbio spor oko plaćanja između jedne od Palmerovih kompanija i kineske kompanije Citic. Palmer je ponovno najavio projekat 2018. s predloženim datumom isplovljavanja 2022. godine.

Na današnjoj konferenciji okrivio je pandemiju kovida za kašnjenja. Poručio je da bi mu ljudi ovaj put trebali vjerovati jer “sada ima više novca”.

“Puno je zabavnije raditi Titanik nego sjediti kod kuće i brojati svoj novac”, kazao je Palmer, koji će kasnije ovog mjeseca napuniti 70 godina, prenosi Index.hr.

“Sve što trebaš da budeš srećan je imati nekoga ko te voli, negdje gdje ćeš noću spavati i dovoljno za dobar obrok. Osim toga, ostalo je iluzija”, dodao je. Uvjeren je kako može osigurati brodogradilište na vrijeme za početak izgradnje broda početkom sljedeće godine.

Prvo putovanje broda zakazano je za juli 2027. godine. Brod bi trebao putovati od Sautemptona do Njujorka, replicirajući nesrećno putovanje originala iz 1912. Palmer je najavio da će tenderi za izgradnju biti raspisani u junu, a ugovori potpisani do decembra.

Procijenio je da bi brod od 56.000 tona koštao između 500 miliona i milijardu dolara. Potvrdio je da je finska kompanija za projektovanje brodova i pomorski inženjering Deltamarin podržala projekt. Iako pravog broda još nema na vidiku, pokazao je petominutnu 3D animaciju svih devet paluba Titanika II.

Palmer tvrdi da će angažovati neke od “najboljih dizajnera na svijetu za krstarenja”. Brod bi imao isti enterijer i raspored kabina kao izvorni brod, zajedno s plesnom dvoranom, bazenom…

Izvorni Titanik udario je u santu leda tokom svog prvog putovanja preko Atlantika i potonuo 15. Aprila 1912, što je rezultiralo smrću oko 1.500 putnika i članova posade.

Izvor
Независне новине

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button