Bez kategorije

“Mnoge reforme su pred vama” Da li BiH sa OHR, stranim sudijama i EUFOR može ući u EU, evo šta kaže švedska ministarka

Ministarka evropskih poslova Švedske Džesika Rosval u zvaničnoj je posjeti Bosni i Hercegovini.

25.Mar,2024.

11:34

FacebookTwitterWhatsApp

Sastala se sa Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova BiH. Rosval je navela kako je posjeta, iako ranije dogovorena, došla u pravom trenutku, te je čestitala BiH na otvaranju pregovora za članstvo u EU.

– Pokazali ste opredijeljnost za svoj evropski put kroz nekoliko novih zakona. Iskoristili ste ovaj trenutak. Svrha moje posjete je da pošaljem poruku s marljivim, napornim i dobrim radom. Što konkretnije rezultate pokažete i što više napora uložite u reforme, to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje. To je posebno značajno kada govorimo o temeljnim pitanjima demokratije i vladavine prava. Švedska je zemlja koja podržava BiH na evropskom putu i politički i finansijaski smo najveći bilateralni donator – kazala je Rosval.

Poručila je da tempo napredovanja BiH ka EU zavisi samo od BiH.

– Ponavljam ono što je rekla Ursula fon der Lajen koja je bila u januaru, u rukama BiH je da prihvati put koji ste prihvatili i ne dajte da vas išta skrene s puta. Vaše mjesto je u evropskoj porodici – dodala je Rosval.

Na pitanje da li je moguće da BiH postane članica EU s obzirom na snažno prisustvo međunarodnog faktora – stranih sudija, OHR i stranih trupa EUFOR, Rosval je odgovorila:

– Da naravno. Kada smo dodijeli kandidatski status BiH u decembru 2022. i sada Evopski savjet odlučilo da se otvore pregovori o članstvu, naravno da time govorimo da vi možete biti članica. Ali mnoge su reforme pred vama. Po različitim kriterijama moraćemo pratiti planove kroz Delegaciju EU. Da moguće je.

“Švedska je ponudila konkretnu pomoć BiH u narednim koracima na putu ka članstvu u EU”

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, te ministar vanjskih poslova BiH sastao se sa ministarkom evropskih poslova Švedske Džesikom Rosval. Konaković je još istakao da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i da je to bila jedna od tema sa kolegicom iz Švedske.

S obzirom na to da u Švedskoj živi veliki broj građana BiH i to je bila od tema današnjeg razgovora.

– Pričali smo o velikoj zajednici BiH građana koji su integrisani u Švedskoj i gore žive i rade, otišli su nažalost i napustili svoju zemlju i na sreću otišli su u prijateljsku zemlju i iskoristili su prilike i značajan su dio tamošnjeg društva. Ta spona sa Švedskom čini naše veze boljim – rekao je on.

Nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u Uniji, Konaković je istakao da je Švedska ponudila svoju pomoć.

– Švedska i neke druge države su ponudile konkretnu pomoć u narednim koracima jer ono što nas čeka kada usvojimo taj pregovarački okvir, taj skrining jeste su ozbiljni koraci naših obaveza. Biće nam puno lakše da oni koji znaju kako se to radi imamo sa sobom i uz sebe i da taj pređemo što kraće i da on traje što kratko – naveo je Konaković, piše N1.

Osim susreta sa Rosval, Konaković će danas imati i susret sa ministarkom vanjskih i evropskih poslova Tanjom Fajon.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button