Bez kategorije

„Nadamo se pregovorima u martu“ Varhelji traži dodatni napredak od BiH

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izrazio je nadu da će Evropski savjet moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa BiH o pridruživanju EU.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto nakon drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Briselu, rekao da je potreban dodatni napredak na polju reformi i ključnih obaveza, te da je Evropska komisija spremna da tada preporuči Savjetu EU da otvori pregovore, kada se sve to ispuni.

-Želimo da ponovo, recimo već u martu, dođemo sa novim napretkom i nadamo se da će tada moći da se započnu pregovori – istakao je Varhelji.

Na političkom forumu učestvovali su, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

U Brisel su pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero rekla je ranije Srni da je današnji forum prilika da se razmotri napredak BiH, posebno kada je riječ o ključnim prioritetima u Mišljenju Evropske komisije i koracima navedenim u preporuci za status kandidata.

Prvi politički forum na visokom nivou održan je 17. maja kada su se politički i institucionalni lideri u BiH obavezali da će sprovesti ključne aktivnosti neophodne za napredak na putu evropskih integracija.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button