DruštvoPolitika
Aktuelno

Narod koji je ovo prošao ne može biti dželat, nego žrtva

Premijer Srbije Miloš Vučević, poručio je danas, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da narod koji je to prošao ne može biti narod dželata, nego narod žrtva i da je na srpskom narodu da veruje u nebesku pravdu i božiju milost, “da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine”.

Vučević je naveo da je prostor na kome su se desili zločini najveće srpsko polje smrti. 

“Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi, naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božijom milošću dočekasmo je. Ovde odajemo poštu, nemi od bola za našim rodom i pokolenjima. Stotine hiljada onih, koji su ovde i svi su stradali kao da nisu ljudi. Klani, kuvani, davljeni, odrani, spaljeni, silovani, mučeni i živi sahranjivani”, rekao je Vučević u Donjoj Gradini gde je prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodao je da su razmere zločina i genocida toliki da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta – prvi da niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

“Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren”, rekao je Vučević.

Vučević je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo bog da razume.

“A to je možda i najvažnije. Da Gospod razume. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Jerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišice naše i dade snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta”, naveo je Vučević.

Naveo je da narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželata, nego narod žrtva. 

“Da se sa ovoga mesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati,nastavljač je dela onih koji ovo počiniše”, poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da veruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

“I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude”, rekao je Vučević.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button