Društvo
Aktuelno

Naši radnici odlaze, a stranci dolaze: 929 dozvola izdato

Dok veliki broj radnika iz Republike Srpske odlazi u inostranstvo da radi, u Srpskoj je za prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima, osim državljana Srbije i Nepala, ima radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije.

Da je primjetno da svake godine postoji sve veća potreba za stranim radnicima govori i podatak da je prošle godine do kraja maja izdato “samo” 570 radnih dozvola.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, najviše stranaca za pet mjeseci ove godine zaposleno je u sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane – hotelijerstvo i ugostiteljstvo, vađenju ruda i kamena, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada itd.

Od ukupnog broja izdatih radnih dozvola 669 ulazi u kvotu, a van kvote je izdato 260 radnih dozvola.

“Od 669 radnih dozvola koje ulaze u kvotu novih je 568, dok je 101 radna dozvola produžena. Od 260 radnih dozvola koje ne ulaze u kvotu novih je 157, a produžene su 103 radne dozvole – rekli su iz  Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.


Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, rekao je veliki broj domaćih radnika ide da radi u Njemačku, te da ne čudi činjenica da se svake godine povećava broj stranih radnika u Srpskoj.

–Nedostatak radne snage na našem tržištu je samo posljedica zbog čega je “uvoznih” radnika sve više na našim prostorima – rekao je Škrebić. Ističe da su radnici koji dolaze u Srpsku uglavnom iz zemalja koje imaju niži standard nego u Srpskoj

(Nezavisne) Foto: BN

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button