Politika
Aktuelno

Ne rade, a primaju platu: Suspendovanim sudijama i tužiocima u BiH isplaćeno više od 800.000 KM

Pet sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH za vrijeme dugotrajnih suspenzija primilo je skoro 822.000 KM na ime plata od kraja 2016. godine do kraja januara ove godine, podaci su Birna.

Riječ je o predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu, sudiji Dalidi Burzić, kao i tužiocima Goranu Salihoviću, Boži Mihajloviću i Diani Kajmaković, koji su udaljeni sa dužnosti zbog krivičnih istraga, odnosno postupaka koji su pokrenuti protiv njih.

Prema podacima Suda BiH, Dalidi Burzić je od 2. septembra 2022. godine do 25. januara ove godine isplaćeno 98.685 KM.

Tokom suspenzije sa mjesta predsjednika Suda BiH Ranko Debevec je od 21. decembra 2023. do 25. januara ove godine dobio 8.701 KM.

Jedan od najduže suspendovanih nosilaca pravosudnih funkcija je bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović, koji je, prema podacima Visokog sudskog u tužilačkog svajeta, pod suspenzijom od septembra 2016. godine, a do februara ove godine primio je najmanje 342.200 KM na ime osnovne plate.

Tužilaštvo BiH tereti Salihovića da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 80.000 KM, odnosno da je kao glavni tužilac BiH od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Suđenje i Salihovićeva suspenzija još traju.

Drugi po dužini trajanja suspenzije je tužilac Božo Mihajlović, kojem je do februara ove godine isplaćeno najmanje 315.400 KM na ime osnovne plate.

Mihajloviću privremeno udaljavanje sa službene dužnosti traje od marta 2017. godine, kada je Kancelarija disciplinskog tužioca zatražila njegovu suspenziju zbog krivične istrage za nesavjestan rad u službi.

U junu 2020. godine sud ga je osudio na pet godina zatvora, ali je u drugostepenom postupku presuda ukinuta i predmet prebačen Opštinskom sudu u Sarajevu. I u ovom slučaju suđenje i dalje traje, kao i suspenzija.Diana Kajmaković, koja je od 31. oktobra 2022. godine suspendovana sa mjesta zamjenika glavnog tužioca BiH, do februara ove godine primila je najmanje 57.000 KM po osnovu plate, prenosi

Disciplinska tužba protiv Kajmakovićeve podnesena je nakon istrage pokrenutu početkom oktobra 2022. godine, nakon što su joj Sjedinjene Države uvele sankcije, uz objašnjenje da je odgovorna za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Prema konačnoj odluci VSTS-a, Kajmakovićeva je smijenjena sa pozicije zamjenika glavnog tužioca, na mjesto tužioca Tužilaštva BiH. Ovom odlukom njena suspenzija je prestala da traje, ali ju je VSTS ponovno suspendovao do okončanja krivične istrage Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva i Suda BiH ističu da, u skladu sa važećim odlukama, suspendovani ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, odnosno primaju punu platu dok su pod suspenzijom.

Prema Zakonu o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, osnovna mjesečna plata tužioca Tužilaštva BiH iznosi 3.800 KM, a za glavnog tužioca 4.400 KM.

Zakonom je predviđeno da se osnovna mjesečna plata svakog sudije i tužioca povećava za 0,5 odsto za svaku punu godinu radnog staža, najviše do 40 godina.

.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button