Politika
Aktuelno

(NE)SPORNI IZBORI ZA PREDSJEDNIKA SRPSKE Šta o izvještaju Stejt departmenta kažu domaći političari i stručnjaci za izborni proces

Prevare na prošlim opštim izborima u BiH bile su teške i posebno se odnose na trku za predsjednika Republike Srpske.

25.Apr,2024.

06:55

FacebookWhatsAppXViber

Ovo se, između ostalog, navodi u nedavno objavljenom godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u BiH, gdje je jedan poseban dio posvećen rezultatima opštih izbora u BiH iz 2022. godine.

U navedenom izvještaju Stejt departmenta, tako se, kao “posebno zanimljiv dio” navode tadašnji izbori za predsjednika Republike Srpske u kojima je pobijedio lider SNSD Milorad Dodik nakon ponovnog brojanja glasova. Podsjećamo, Dodikov protivkandidat bila je sadašnja predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, koja nikad nije priznala Dodikovu pobjedu.

– Političke stranke, civilno društvo i međunarodna zajednica primjetili su brojne nepravilnosti tokom izbornog dana. Međunarodni posmatrači saopštili su kako je organizovana prevara bila posebno teška i možda presudna u trci za predsjednika Republike Srpske – navodi se u izvještaju.

“Pokradeni izbori”

Osim toga, dodaje se, osoblje na biračkim mjestima nije dosljedno slijedilo mjere odgovornosti, a bilo je i dokaza, kako se navodi, da su političke stranke “nedolično uticale na birače”.

 Centralna izborna komisija ponovo je prebrojavala glasačke listiće u toj predsjedničkoj trci i otkrilo se da su na nekoliko biračkih mjesta u Republici Srpskoj izborni štabovi prijavili znatno veći broj glasova za pobjednika Milorada Dodika nego što je prikazano na glasačkim listićima – navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

Komentar o izvještaju američke administracije o stanju ljudskih prava u BiH, posebno u dijelu koji se tiče regularnosti prošlih opštih izbora, tražili smo od predsjednice Narodnog fronta, Jelene Trivić.Ona za Srpskainfo, između ostalog, ističe da je njeno političko stajalište “bilo i ostalo to da su izbori pokradeni”.

– Ne samo za predsjednika Republike Srpske, ali smo za taj nivo imali najviše dokaza – kaže Trivićeva za naš portal.

Dodaje da je na tom nivou, kako kaže, krađa bila najizraženija, jer se, prema njenim riječima, radilo o spasavanju političke pozicije Milorada Dodika.

– Možda je najbolji komentar tog izvještaja dao sam Milorad Dodik, koji je evidentno pobjesnio zbog onoga što zna sva domaća, evropska i svjetska javnost, da je on do pozicije predsjednika došao izbornom prevarom, što je u ovom izvještaju samo konstatovano. To ukazuje na najbitniju činjenicu u vezi pokradenih izbora, a to je da narod nije htio sulude Dodikove politike, kao što ih neće ni danas – ističe Trivićeva.

Redovni izvještaj

Predsjednik Strateškog odbora koalicije “Pod lupom” i bivši član CIK BiH, Vehid Šehić, za Srpskainfo kaže da niko ne bi trebalo da bude pretjerano iznenađen izvještajem Stejt departmenta, posebno u dijelu u kom se analizira regularnost posljednjih izbora u BiH.– Stejt department redovno podnosi godišnje izvještaje o nekim stvarima i taj dio o regularnosti izbora u BiH su stavili jer su svi pratili te izbore. Nikog ne treba da čudi zašto su se u izvještaju o BiH našli i izbori 2022, jer bilo je svašta na tim izborima – tvrdi Šehić.

Između ostalog, on ističe da su se na navedenim izborima “prvi put javno otkrili falsifikovani glasački listići na izborima za predsjednika Srpske”.

– Utvrđen je jedan dio koliko je toga prošlo, ali tih glasačkih listića, ako ih je bilo recimo 80, mogli su se upotrebljavati za hiljadu ili dvije hiljade lažnih, jer je to isti princip kao i prilikom pranja novca. Od jednog takvog listića moglo se napraviti 20 novih glasova. Na izborima se dešavalo svašta, to je nesporna činjenica, a u izbornoj noći i u danima poslije izbora stvorila se jedna vrlo nezdrava atmosfera u Republici Srpskoj, tako da me ne čudi što se takve stvari navode u izvještaju Stejt departmenta – kaže Šehić za naš portal.

Zapuštenost i neznanje

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, Branko Todorović, smatra da “nikom razumnom” u Srpskoj i BiH nisu potrebni međunarodni izvještaji kako bi spoznao da izbori, kako kaže, već 20-ak godina apsolutno nisu ni fer ni pošteni.

– Izbori u BiH nisu pošteni iz 100 razloga, počevši od toga da vlast koristi institucionalne entitetske resurse, novac i medije, posebno javni RTV servis u predizbornoj kampanji. Osim toga, imamo otvorenu prodaju glasova, koja je masovna pojava u Republici Srpskoj. To je sramno i za narod i nešto je čega treba da se stidimo. To je najniži nivo demokratije u Evropi, možda i u svijetu – kaže Todorović za Srpskainfo.

Ističe da mnogi građani ne prodaju glasove iz neke egzistencijalne nužde, niti zato što nemaju šta da jedu, već je, kako ocjenjuje, glavni uzrok takvog stanja nedemokratska kultura, socijalna zapuštenost i političko neznanje.

– Otvorena je pojava da glasači prodaju svoje glasove pojedincima i strankama i o tome informacije imaju i policija i tužilaštva. Nakon toga dolazi na red trgovina pozicijama, odnosno trgovina sa pravljenjem većine u opštinama, gradovima, kao i u samoj Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ta trgovina je više nego sramna, potpuno otvorena, a da ne pričamo o mahinacijama s biračkim odborima – kaže Todorović.

Zbog toga, kako zaključuje, izbori u BiH su daleko od demokratskih i poštenih.

– Takvi izbori su, samim tim, duboko nelegitimni i vlast koja govori kako je dobila glasove treba da se stidi, jer ti izbori nisu osvojeni u poštenoj izbornoj utakmici. To je pitanje našeg sporog ili skoro nikakvog demokratskog razvoja. Ne treba da nas interesuje izvještaj u tom kontekstu od bilo koga. Mi koji ovdje živimo dobro znamo da izbori u Srpskoj nisu pošteni. Zašto su Amerikanci to baš sada iznijeli, treba pitati njih. Mi na to ukazujemo već godinama, s mnogo činjenica i argumenata. Živimo u situaciji gdje je očigledno da ljudska prava idu silaznom putanjom te da režim ide u pravcu autokratije, samovolje i kršenja ljudskih prava – zaključuje Todorović.

Izvor
Српска инфо

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button