Politika
Aktuelno

NIKOLA ŠOBOT – KANDIDAT KOJEG NEMA

Javnosti manje poznat formalni kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banja Luke, Nikola Šobot, predstavljen je kao nestranačka ličnost za čiju kandidaturu se snažno borio Vlado Đajić.Vlado Đajić je imao toliko političkih i svakih drugih provala, da njegov potez da isturi Šobota, a ne sebe, možemo smatrati mudrim, ako uz Đajića u bilo kojem kontekstu može ići ta riječ. Ali evo, upotrijebili smo je.

Zna se i svakom je već sigurno jasno da je stvarni kandidat Dodikovog SNSD-a aktuelni gradonačelnik, Draško Stanivuković. O tome smo više puta pisali.

Vratimo se Šobotu. Otkako je predstavljen, Šobot nije imao nikakvu značajniju vlastitu aktivnost, niti političku izjavu kako bi ga šira javnost bolje upoznala. Doduše, u Teleringu je kod Mate Đakovića, u rijetkim momentima kada nije pričao o svom doktorskom poslu, rekao da je budžet Banja Luke milijardu maraka, da bi mu neko od kamermana šapnuo „za četiri godine“, pa se ispravio, iako budžet Banja Luke ni u četiri godine ne dostiže cifru od milijardu maraka.

Šobot se u svojim političkim aktivnostima uhvatio Vlada Đajića i obilazi mjesne odbore SNSD-a. Kako je onda Šobot nestranačka ličnost?!

Poznato je i da su načelnici u UKC-u postavljeni preko politike i da načelnik ne može biti neko ko nije apsolutno pokoran vladajućoj stranci.
S druge strane, sigurno je da Šobot neće kritikovati ništa loše u našem društvu, a posebno je loše stanje u zdravstvenom sistemu i najvećoj zdravstvenoj ustanovi UKC, koju vrlo loše vodi Vlado Đajić već duži period. Ipak, Vlado Đajić nije najveća hipoteka Šobota, iako zbog svog sveukupnog ponašanja jeste ogromna hipoteka. Najveća hipoteka Šobota je činjenica da ga Milorad Dodik ignoriše, jer Dodik ima svog kandidata – Draška Stanivukovića.

Tako su u prošloj sedmici obilježena dva događaja: jedan je Dan pobjede nad fašizmom i obilazak izgradnje centralnog-spomen obilježja. O Danu pobjede nad fašizmom smo pisali u tekstu pod naslovom „Kako je Draško postao bliži Dodiku od Gradskog odbora SNSD-a“.

https://pijemont.com/kako-je-drasko-postao-blizi-dodiku-od-gradskog-odbora-snsd-a/

Na tom događaju bilo je jasno da je Dodik izignorisao članove svog gradskog odbora iz Banja Luke, dok se na obilasku centralnog-spomen obilježja niko iz Gradskog odbora SNSD-a nije ni pojavio, a kao ni na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, nije se pojavio ni Šobot. Zato je rame uz rame sa Dodikom bio njegov vjerni sluga i stvarni kandidat SNSD-a Draško Stanivuković.

Kako će ovakav raspored snaga uticati na tradicionalne glasače SNSD-a u smislu kome da daju glas za gradonačelnika, zaista je u ovom momentu nezahvalno procijenjivati.
Postavlja se pitanje šta onda Šobot kao kandidat nudi. Promjene ne može da nudi neko ko je, iako predstavljen kao nestranačka ličnost, ipak dio SNSD-a.

U rijetkim izjavama koje je dao za javnost, rekao je da će građanima ponuditi pristojnost u politici, ali to u društvu koje je toliko posrnulo apsolutno ne znači ništa. 

Pijemont tim

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button