Bez kategorije

Njegovi advokati najavljuju “HAOS U SAD”: Tramp traži od Vrhovnog suda da poništi njegovu diskvalifikaciju u Koloradu

Bivši američki predsjednik Donald Tramp zatražio je juče od Vrhovnog suda SAD da poništi odluku Vrhovnog suda u Koloradu kojom je diskvalifikovan sa unutarstranačkih izbora u toj saveznoj državi.

Donald Tramp
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Autor: Tanjug

19.Jan,2024.

10:47

10:50

FacebookTwitterWhatsApp

Vrhovni sud Kolorada doneo je odluku da predsednik Donald Džej Tramp ne može da obavlja funkciju predsednika jer je ‘učestvovao u pobuni’ protiv Ustava Sjedinjenih Država i da je to učinio nakon polaganja zakletve u kojoj je rekao da će poštovati ustav. Postavlja se pitanje: da li je Vrhovni sud Kolorada pogrešio kada je naredio da se predsednik Tramp isključi sa predsedničkih predizbornih izbora 2024 – upitali su Trampovi advokati u podnesku Vrhovnom sudu SAD.

Dodaju da se u više od 30 saveznih država ulažu napori da se Tramp ukloni sa glasačkih listića za unutarstranačke i predsedničke izbore “na osnovu sličnih razloga”.– Temeljni princip naše predstavničke demokratije da narod treba da izabere koga želi – navodi se u podnesku.

Trampovi advokati ističu da Vrhovni sud SAD treba da “brzo i odlučno okonča pokušaje diskvalifikacije” bivšeg predsednika sa izbora i dodaju da bi, u suprotnom, moglo da dođe do “haosa” u Sjedinjenim Državama.

Donald Tramp
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Donald Tramp je krajem decembra i početkom januara, odlukama Vrhovnih sudova tih država, uklonjen sa biračkih listića u Koloradu i Mejnu na osnovu klauzule iz 14. amandmana američkog Ustava, zbog njegove navodne uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Tim amandmanom je zabranjeno obavljanje javne funkcije onima koji su “učestvovali u pobuni”.

Tramp i njegov tim, sa druge strane, odbacuju navode da je bivši predsjednik učestvovao u pobuni.

Izvor
Srpskainfo

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button