Politika
Aktuelno

Okupljeni Banjalučani kod mjesta nesreće:”Nadležni više godina ignorišu naše zahtjeve”

Usljed velikog broja saobraćajnih nesreća koje su se u prethodnom periodu dogodile na Rebrovačkom mostu, od kojih su neke dovele i do smrtnog ishoda pješaka, stanari stambene zgrade u Bulevaru vojvode Petra Bojovića 17 izašli su pred javnost i progovorili o alarmantnoj bezbjednosnoj situaciji u saobraćaju u toj ulici.

Kako kažu, ograničenje brzine na tranzitu nije prilagođeno naselju, niti postoje kamere ili bilo kakav vid kontrolisanja prekoračenja brzine usljed kojih dolazi do saobraćajnih nesreća, a ne postoji ni bilo kakva zaštitna ograda.– Želimo da skrenemo pažnju javnosti institucija na (ne) bezbjednost saobraćaja na ovom dijelu magistralnog puta. Svjedoci smo svi ovih nemilih događaja koji su se desili na ovom dijelu puta. Mi smo se kao stanari više puta obraćali, pismeno, putem mejla svim institucijama koje su zadužene za bezbjednost saobraćaja. Samo iz 3 institucije smo dobili odgovore na način da niko od njih nije nadležan i onda prebacuju nadležnost na druge – rekao je stanar Goran Glogovac.Pozvao je i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da dođe u ovu ulicu i da vidi sve nedostatke sa kojima se suočavaju ovi stanari.

– Želimo da skrenemo pažnju nadležnima, prvenstveno Gradu Banjaluka, a posebno gradonačelniku Drašku Stanivukoviću koga pozivamo da dođe i prošeta ovom ulicom i trotoarom zajedno sa nama i vidi sve moguće nedostatke – rekao je on.

Problem i za najmlađe

Stanari ističu i kako ova ulica predstavlja problem i za najmlađe.-Ovdje ima preko stotinu predškolske i školske djece koja svakodnevno više puta ide u vrtić ili školu ovim dijelom trotoara. Brzina je neprilagođena i nema nikakvog saobraćajnoj znaka. Ne postoje ni barijere koje bi onemogućile nesavjesne vozače da voze velikom brzinom. Želimo da se sve institucije uključe i ekspresno riješe ovaj problem – ističu stanari.Stanarka Nina Okuka navela je zahtjeve koji su neophodni kako bi se bezbjednost saobraćaja u ovom dijelu grada povećala.– Neophodno je postavljanje radara i ograničenje brzine na 40 km/h, zatim postavljanje zaštitnih ograda sa obje strane trotoara i između traka, kao i popravljanje kolovoza. Neophodno je i obilježavanje ovog dijela puta i isključenja sa Rebrovačkog mosta ka Bulevaru vojvode Petra Bojovića 17 kao žute opasne zone, kao i rješavanje pristupa Bulevaru vojvode Petra Bojovića 17 prema Regulacionom planu i uklanjanje vodotornja. Potrebno je prilagoditi Rebrovački most gustini saobraćaja i veličini naselja i postaviti paralelu za prelazak tranzita do lijeve obale Vrbasa – rekla je stanarka Nina Okuka.

Postavljen stacionarni radar

Nakon stravične saobraćajne nesreće u Banjaluci u kojoj je poginula pedagogica u Osnovnoj školi “Branko Radičević” Milana Koprena institucije su počele reagovati, a Policijska uprava Banjaluka postavila je radar na krivini prije mosta.

Radar je kako navode Banjalučani bio i juče.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button