Bez kategorije

“Openhajmer” najbolji film 96. dodjele Oskara

“Openhajmer” je najbolji film 96. dodjele Oskara u Los Anđelesu.

Od 13 nominacija film o ocu atomske bombe osvojio je sedam, uključujući Kristofera Nolana za režiju i Kilijana Marfija za najboljeg glumca.

Film “Јadna stvorenja” odnijela su četiri, a glumica Ema Stoun svog drugog Oskara. Uprkos 10 nominacija, Skorsezeove “Ubice pod cvjetnim mjesecom” nisu osvojile nijednu statuetu, dok je “Barbi” pokupila tek jednu – za najbolju pjesmu u izvođenju Bili Ajliš.

Nagrada Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu otišla je u ruke Davajn DŽoj Rendolf za ulogu u filmu “Bartonova akademija”, dok je Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu otišao je u ruke Roberta Daunija DŽuniora za ulogu u filmu “Openhajmer”.

Oskar za najbolje specijalne efekte pripalo je ostvarenju “Godzilla Minus One”, dok je za montažu nagrađen film “Openhajmer”.

Oskarom za najbolji kratkometražni dokumentarni film nagrađeno je ostvarenje “The Last Repair Shop”, dok je najbolji dugometražni film priglašeno ostvarenje “20 dana u Mariupolju” u režiji Mstislava Černova. To je prvi film iz Ukrajine koji je nagrađen Oskarom.

Ostvarenje “Openhajmer” je trijumfovalo u kategoriji najbolja fotografija, a najbolji kratki igrani film “The Wonderful Story of Henry Sugar” u režiji Vesa Andersona.

Nagrada Oskar za najbolju šminku i frizuru pripao je filmu “Јadna stvorenja” u režiji Јorgosa Lantimosa. Isti film je nagrađen i za najbolju scenografiju. Priznanjem za najbolji kostim Američka filmska akademija nagradila je takođe ostvarenje “Јadna stvorenja”.

Izvor
Српска цафе

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button