Politika
Aktuelno

Opštine i gradovi duguju preko 350 miliona KM, ovo su najveći dužnici u Srpskoj

Ukupna zaduženost lokalnih zajednica u Republici Srpskoj na kraju prošle godine iznosila je 356,26 miliona maraka. Najzaduženije lokalne zajednice u Srpskoj na kraju 2023. godine su Doboj, Bileća i Kneževo.

Pojedini gradovi lako izlaze sa zaduženjima, dok ima i onih koji prosto ne mogu da funkcionišu zbog prevelikih dugovanja. Prema podacima Ministarstva finansija RS, direktno kreditno zaduženje lokalnih zajednica na kraju prošle godine iznosilo je 356,26 miliona KM i dug je manji u odnosu na isti period prethodne godine za 3,98 miliona KM.

Najzaduženije lokalne zajednice u Srpskoj na kraju 2023. godine su Doboj, Bileća i Kneževo.

Upravo Bileća će dobiti finansijsku injekciju od milion maraka od Srbije nakon nedavne posete predsednika Aleksandra Vučića toj opština.

Ovaj novac, kako kaže načelnik Bileće Veselin Vujović je spas za tu hercegovačku opštinu.

– Sa tim milionom možemo da izmirimo dug prema Poreskoj, da budemo zdravstveno osigurani, možemo da ovim ljudima koji ne tuže za plate da isplatimo zaostale zarade, i da rešimo deo duga prema dobavljačima. Radiće se nadogradnja postojećeg vrtića, rekonstrukcija biblioteke, deo vodovoda za mrežu Banjci – izjavio je Vujović.

Dodaje da je opština konstantno u blokadama.

– Nikako ne možemo da postignemo taj kontinutitet u izmirenju obaveza koje imamo. Nasledili smo dug od skoro 20 miliona KM prema bankama i dobavljačima. Sada je dug manji za nekih dva i po miliona KM – izjavio je Vujović.

Među onima sa najvećim zaduženjima je i grad Doboj. Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je rekao da je ova lokalna zajednica zadužena u skladu sa zakonskim propisima i da dug ne prolazi zakonski limit od 18 odsto ostvarenih prihoda.

– Sve obaveze po osnovu kredita redovno izmirujemo. Krediti su isključivo utrošeni za razvoj grada, gradnju sportske dvorane, infrastrukture, saobraćajnice.

Doboj je jedno od najvećih gradilišta, nakon Banjaluke sigurno smo na drugom mestu kada je reč o izgradnji u Srpskoj. Svi krediti otišli su u razvojne svrhe – izjavio je Jerinić i dodao da na vreme izmiruju sve svoje obaveze prema bankama.

Ljubiša Ćosić, predsednik Saveza opština i gradova RS, kaže da realno opštine i gradovi RS ne mogu da se razvijaju bez kredita, jer je Republika Srpska zemlja u razvoju.

Samo pet opština bez zaduženja

OD ukupno 64 lokalne zajednice u Srpskoj, prema podacima Ministarstva finansija RS, na kraju prošle godine pet opština nije imalo direktnih kreditnih zaduženja. Reč je o opštinama Istočni Drvar, Istočni Mostar, Rudo, Osmaci i Petrovac.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button