Bez kategorije

Perić spreman je osvojiti Kilimandžaro BEZ PLANINARSKOG ISKUSTVA

Uosvajanje najvišeg vrha Afrike ekspedicija u kojoj je i Perić planira da krene 8. februara, a ako sve bude prema planu na vrhu Kilimandžara trebalo bi da budu 22. februara.

Organizator ovog pohoda je Planinarsko društvo “Abonos” iz Banjaluke, a Perić za Glas Srpske ističe da će im pomagati lokalni vodiči u Tanzaniji. Ipak, od njihove izdržljivosti zavisi najviše da li će doći od zacrtanog cilja.

– Cijela priča je interesantna jer nisam planinar, barem ne aktivan. Do sada sam se penjao na Maglić, Kozaru i Vlašić, ali sve su to male planine u odnosu na Kilimandžaro. Nemam nikakvo alpinističko iskustvo, ali imam želju za avanturom, a što je najvažnije kondiciono sam dobro pripremljen – priča Perić.

Po zanimanju je doktor nauka sportske fiziologije, a pored standardnih vježbi snage u teretani i kardio-treninga puno radi na vježbama disanja.

– Vježbam na uređaju “hipoksiko” koji je u mogućnosti da simulira visoke nadmorske visine te samim tim trebalo bi da budem u mogućnosti da se bolje adaptiram na hipoksične  uslove visokih planina – rekao je Perić.

Ovaj bivši sportista i sa 40 godina trči polumaratone, maratone, trijatlone, uz to je i ljubitelj ekstremnog skijanja.

– Mnogo prijatelja ušlo je u alpinističke vode. Lani sam pohađao jednomjesečnu školu planinarstva i čim su pomenuli da postoji šansa da se ide na Kilimandžaro, odmah sam se prijavio – rekao je Perić.

Nije bezopasno, ali idemo, najveći izazov na Kilimandžaru su niske temperature, a na usponu možemo očekivati i oko minus 20 stepeni. Manjak kiseonika u vazduhu može dovesti do visinskih bolesti, ali nadamo se da će nas sve to zaobići jer smo spremni za ovu avanturu – rekao je Perić.

Istakao je da je kvalitetna planinarska oprema neophodna za ovakva putešestvija.– Kada kažete da idete na Kilimandžaro svi pitaju koliko košta ekspedicija, usluge vodiča i avionska karta, a ljudi misle da se sve tu završava. Za ozbiljne vrhove treba i adekvatna oprema, a ona je skuplja nego kompletna ekspedicija, tako da sam više od 70 odsto stvari kupio u EU jer kod nas nema većine tih stvari ili je namijenjena za manje planine – rekao je Perić.

Trka s bikovima

Prema riječima Ratka Perića, do sada je imao više avantura, ali izdvaja onu u španskoj Pamploni gdje je učestvovao u trci sa bikovima.– Sve što ima veze sa bikovima je stil života u Španiji, borbe matadora u areni, koride. Bio sam u prilici da trčim s bikovima, što je veliki adrenalinski doživljaj. To je stampedo, 12 bikova trči prema vama, u uskim ulicama, u dužini od 850 metara. Ulice su ograđene, zatvorene, a samo trkači i bikovi mogu biti tu – rekao je Perić.

Izvor
srpskainfo

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button