Politika
Aktuelno

“Podvili rep”: Igraće po Šmitovim pravilima

Do juče nisu htjeli da čuju za Šmita i njegova pravila, a danas se pripremaju za izbore i najavljuju pobjedu, ali po Šmitovim pravilima.

Centralna izborna komisija raspisala je izbore po pravilima Izbornog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit. Iako je Narodna skupština Republike Srpske usvojila svoj zakon i vladajuća koalicija na sva zvona najavljivala kako će izbori da budu provedeni po tom zakonu, to se, čini se, ipak neće desiti. Do juče nisu htjeli da čuju za Šmita i njegova pravila, a danas se pripremaju za izbore i najavljuju pobjedu, ali po Šmitovim pravilima.

„Donosimo izborni zakon Republike Srpske po kojem ćemo provesti izbore, CIK neće moći da provodi izbore na prostoru Srpske, ukoliko CIK to pokuša biće spriječena, ukoliko sudovi i tužilaštva budu vršili pritisak, biće im zabranjen rad. Hapsićemo one koji budu provodili Šmitov zakon, onaj ko ne bude podržao zakon Republike Srpske, podršao je Šmitov zakon“… ovakve izjave vladajuće koalicije mogle bi se nizati unedogled, ali sopstvene riječi pogazili su u jednom danu. Izbori su ipak važniji od riječi.

„Uslovi, ne samo vladajućih u Republici Srpskoj, nego i nekih drugih partnera u Federaciji, prije svega mislim na HDZ kada je riječ o izbornom zakonu, nisu mogući. To je opet dio tih političkih trgovina, uslovljavanja, ucjenjivanja. Naizmjenično njihovi politički potezi se graniče i sa avanturizmom i sa ucjenjivanjima i sa popuštanjima, tako da možemo očekivati u narednim mjesecima da će biti još političkih trzavica, možda čak i društvenih ozbiljnijih implikacija“, kaže politički analitičar Mladen Bubonjić.

Nove sankcije, novi udar na duboke političke džepove i ljepljive prste, odustajanje Evropske unije od finansiranja, bio je veliki rizik za vladajuće pa najveći protivnici postadoše najveći sljedbenici. Šmitov zakon odrediće pravila lokalnih izbora u oktobru.

„Ni sam Milorad Dodik nije imao iskrenu namjeru da provede taj zakon, Izborni zakon koji je usvojen u Narodnoj skupštini i ovdje je vrlo zanimljivo postaviti pitanje zbog čega je u stvari podignuta cijela frka i napravljena kriza u BiH oko tog izbornog
zakona, jer ako vi pitate bilo koga od članova SNSD-a šta to nije valjalo u Izbornom zakonu koji je bio u proceduri u Parlamentarnoj skupštini i šta to ne valja u zakonu koji je nametnuo Kristijan Šmit, vi nećete dobiti jasan odgovor. Dakle, uopšte nije bio problem kod SNSD-a oko tih tehničkih izmjena, nego je glavni problem u stvari treći član Predsjedništva, odnosno ovdje je u pitanju hrvatski interes i ono što je Milorad Dodik uradio ovih dana, to je u stvari borba za hrvatske nacionalne interese u BiH. Ugrozio je srpski narod u BiH, radi hrvatskih nacionalnih interesa“, ističe poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Grković.

Bilo je jasno da će se vladajući prijaviti na izbore čim ih je CIK raspisao, ističe narodni poslanik Igor Crnadak. Kao i svaki put od njih smo čuli svašta, a nije se ostvarilo ništa, kaže Crnadak.

„Mi smo čuli svašta, da sigurno idemo na izbore po novom zakonu Republike Srpske. Narodni poslanik Mazalica rekao je da će MUP da hapsi sve one koji budu učestvovali u provođenju izbora po pravilima CIK-a. Sve su to bile samo teške, teške izjave da bi se podigla temperatura, da bi se narod, i ko zna ko, učinio nervoznim i pokazuje se da se nastavlja politika kriza, politika tenzija“, rekao je Crnadak.

Sjednice Narodne skupštine sve više postaju uzalud potrošeno vrijeme, jer mnogi usvojeni zakoni i stavovi ne prežive duže od nekoliko dana. Vladajući na kraju uvijek podlegnu pritiscima. Nakon svakog šoua za javnost, a zatim odustajanja od vlastitih riječi, pitamo se da li im je strah za vlastite privilegije važniji od Republike Srpske?

(BN) Foto: Gerila

Izvor
BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button