Politika
Aktuelno

Porezom od kocke krpi se budžet, gdje je 105 miliona?!

Stara istina da u u kladionici dobijaju samo kladioničari, dok su svi ostali igrači gubitnici, samo je djelimično tačna.

U Republici Srpskoj dobitnik je i vlast, koja novcem od poreza na kocku pegla rupe u budžetu.

Da je tako svjedoči i iskustvo od podjele masnih 124 miliona KM, koliko je, po podacima Ministarstva finansija RS, lani iznosio ukupan prihod od naknada za priređivanje igara na sreću u Srpskoj.

Od te sume više od 106 miliona maraka je ostao u republičkoj kasi.

Prema Zakonu o igrama na sreću, taj novac je trebalo je da bude podijeljen sportistima, humanitarnim organizacijama, institucijama kulture, umjetnicima, boračkim udruženjima, organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Ali, ovim je organizacijama putem javnog konkursa podijeljeno samo oko 518.000 KM. To je manje od pola procenta od novca koji je, po osnovu igara na sreću,  legao u republičku kasu.

Gdje je završilo preostalih 105,5 miliona KM? 

Po svemu sudeći, poslužili su za krpljenje rupa u budžetu ili zato da bi vlast u Srpskoj mogla ispuniti bar neka od svojih nerealnih obećanja.

Jedan odsto po uredbi, ostalo kako gazda kaže

Sa tom ocjenom saglasna je i Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka i bivša ministarka finansija Republike Srpske.

Ona podsjeća da je uredbama Vlade RS jasno definisano kojim kategorijama odnosno ministarstvima ide koliko procenata ovog novca, ali da je to samo mrtvo slovo na papiru.

– Njima ne treba nikad i ništa vjerovati. Oni otvoreno krše vlastite uredbe, a monopol kriju davanjem zbirnih podataka – kaže Svetlana Cenić.

– Taj novac služi kako gazda Republike Srpske odredi. Krpi se i namiče, jer para nemaju i teško da će igdje naći onoliko para koliko njima treba – zaključuje Svetlana Cenić.

Od četiri ministarstva, nadležna da humanitarnim organizacijama, sportistima, kulturnjacima i boračkim kategorijama podijele novac od kocke, samo je jedno, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, raspisalo konkurs za podjelu tog novca za 2023. godinu.

Kultura je spala na 20.000 KM, od oko 26 miliona, koliko je, prema propisima, trebalo pripasti Ministarstvu prosvjete i kulture.

Nakon rebalansa budžeta ovo ministarstvo je od poreza na kocku dobio samo mršavih 120.000, od čega je, odlukom Vlade, “u prosvjetu usmjereno 100.000 KM”, a preostalih 20.000 KM je dekretom dato za, takođe Vladin projekat, “Čitajmo zajedno”.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button