Društvo
Aktuelno

Poznata imena uhapšenih u akciji SIPA-e

Propadnici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli akciju “Black tie 2” a među uhapšenima su i visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.BOSNA I HERCEGOVINA22.04.2024 | 11:34

Poznata imena uhapšenih u akciji SIPA-e

Kako se navodi u saopštenju iz SIPA na meti akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a u okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

U toku su pretresi na više lokacija.

“Navedene aktivnosti  provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, navode iz SIPA.

Dodaju da je ova akcija rezultat zajedničkog rada SIPA sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK-a i HNK-a.

Ističu da su im u aktivnostima koje provode, međunarodnu podršku pružili FBI, DEA i Europol.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se današnja hapšenja i pretresi vrše na više desetina lokacija u Sarajevu, Zenici i Mostaru i da su meta akcije više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, te da su među uhapšeni i visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako piše portal Avaz, uhapšeni su šef specijalne policije FUP-a Mustafa Selmanović i sarajevski biznismen Gordan Memija. 

Priveden je nakon izdavanja naloga Tužilaštva i Vahidin Munjić, v.d. direktor FUP-a.

Među uhapšenima su i specijalci FUP-a koji su u Sarajevu prije osam godina čuvali Edina Gačanina Tita. To su specijalci Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić.

Uhapšeni su i bivši pripadnici FUP-a, koji su također čuvali Gačanina u Sarajevu  Ibro Miladin i Dražen Čobović. Bit će uhapšeno još najmanje pet osoba. 

(BN) foto: Avaz

Izvor
BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button