Politika
Aktuelno

Pravobranilaštvo osporilo zamjenu gradskog zemljišta u Banjaluci

BANJALUKA – Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je negativno mišljenje na pet ugovora o zamjeni zemljišta između fizičkih lica i Grada Banjaluka uz obrazloženje da ugovori nisu u skladu sa zakonskim propisima i da se ne može pristupiti njihovoj realizaciji, otkriva CAPITAL.

Skupština Grada na sjednici održanoj 21. i 22. marta dala je saglasnost na zaključenje tih pet ugovora, ali Pravobranilaštvo RS početkom ove sedmice ustanovilo je da Grad Banjaluka iz više razloga nema interesa za mijenjanje predmetnih parcela.

Pored toga, Pravobranilaštvo je dovelo u pitanje stručnost Komisije za utvrđivanje tržišne vrijednosti zemljišta koju je formirao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

„Komisiju čine lica koja su po struci diplomirani pravnici i ekonomisti, te diplomirani inženjer arhitekture. Postavlja se pitanje da li je ta komisija stručna da izvrši procjenu i utvrdi tržišnu cijenu zemljišta koje je predmet zamjene s obzirom na to da nema dokaza da su članovi komisije ovlašćeni sudski vještaci ili procjenitelji“, navodi se u mišljenju Pravobranilaštva u čijem posjedu je CAPITAL.

Za pojedine parcele u vlasništvu grada koje su predmet razmjena, kaže se dalje, ne postoje planski akt prostornog uređenja, te nije jasno utvrđena namjena predmetnog zemljišta, dok se pojedine parcele nalaze u različitim katastarskim opštinama.

„Uvidom u cjelokupni upravni postupak sproveden pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, ne može se utvrditi šta je namjena predmetnih nekretnina po važećim prostorno-planskim aktima, kako bi se na osnovu toga mogao utvrditi i interes grada za mijenjanje predmetne parcele“, navodi se u mišljenju Pravobranilaštva.

Za neke od osporenih ugovora se navodi da svi članovi Komisije za utvrđivanje tržišne vrijednosti zemljišta nisu potpisali zapisnik.

„Slijedom navedenog, dolazimo do zaključka da Grad Banjaluka nema interes za mijenjanje predmetne parcele“, zaključuje Pravobranilaštvu u svih pet spornih ugovora o zamjeni zemljišta.

Vlasnici zemljišta koje je bilo predmet osporene zamjene su Nenad Janjić, Neven Stanić, Bojan Popović, Drago Milošević i Milan Rodić. U svim ugovorima, osim u slučaju Drage Miloševića, vrijednost gradskog zemljišta je, navodi Pravobranilaštvo, višestruko veća od zamjenskog zemljištva.

Zemljište u svojini grada koje je predmet zamjene sa Dragom Miloševićem je 192.700 KM, dok je vrijednost zamjenskog zemljišta 189.000 KM, tako da je razlika 3.700 KM.

U ostalim slučajevima razlika je višestruko veća, odnosno vrijednost gradskog zemljišta koje je predmet zamjene je znatno veća od vrijednosti zamjenskog zemljišta.

Procijenjena vrijednost gradskog zemljišta kod tržnog centra Mercator je oko 647.000 KM, vrijednost zamjenskog oko 358.000 KM, a razlika oko 288.000 KM.

Procijenjena vrijednost zemljišta u vlasništvu Nenada Janjića je oko 200.000 KM, a vrijednost gradskog zemljišta koje je bilo predmet zamjene oko 372.000 KM.

U slučaju Milana Rodića, zemljište u svojini grada koje je bilo predmet zamjene procijenjeno je na 399.000, a zamjensko zemljište u Rodićevom vlasništvu na oko 295.000 KM, tako da je razlika oko 104.000 KM.

Među licima čije ugovore o zamjeni zemljišta je osporilo Pravobranilaštvo RS je i odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić.

Stanić je zemljište u svom vlasništvu vrijedno oko 43.000 KM planirao mijenjati za gradsko zemljište u vrijednosti od oko 74.000 KM, ali Pravobranilaštvo RS je osporilo i taj ugovor.

Važno je napomenuti da su prema osporenim ugovorima svi vlasnici bili obavezani da plate razliku u cijeni, pri čemu su u nekim slučajevima ponuđeni iznosi za naknadu razlike u cijeni bili i veći od procijenjenih.

Izvor
Capital.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button