Bez kategorije

PREKINUTA SJEDNICA DOMA NARODA Bura zbog Neškovićevog zakona o Ustavnom sudu BiH, Bošnjaci izašli iz sale

Predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović uživio se u ulogu Ustavnog suda BiH. Poručio je da mu ne pada na pamet da na dneveni red stavi zakon koji je navodno neustavan.

Podržao ga je Šefik Džaferović iz SDA, dok su delegati SNSD stali u odbranu prava delegata Želimira Neškovića (SDS) da predloži zakon o Ustavnom sudu BiH.

Epilog: Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH je, nakon glasanja Doma, ipak ušao u dnevni red sjednice, a delegati Kluba Bošnjaka su napustili sjednicu, uz obrazloženje da neće da učestvuju u raspravi o nečemu što ruši BiH. Sjednica je potom preknuta zbog nedostatka kvoruma.

Nešković je na početku sjednice začuđeno pitao gdje je zakon koga je predložio, u skladu s Poslovnikom doma.

Gdje je zakon o Ustavnom sudu? Zašto ga nema na dnevnom redu – rekao je Nešković.

Ademović (NIP) je odgovorio da zakon ne ispunjava ni jedan uslov da ide po hitnoj proceduri, a to je da nije jednostavan, niti je situacija koju reguliše hitna.

Zakon je protivustavan. Ne pada mi na pamet da na dnevni red stavim protivustavan zakon – poručio je Ademović.

Reagovao je član Kolegijuma Nikola Špirić (SNSD) koji je naglasio da svaki delegat, pa i Nešković, ima pravo da predloži zakon, dok je stav i glasanje delegata o zakonu njihova lična stvar.-Ako nema saglasnosti na Kolegijumu, a nema je, Dom mora da kaže šta misli o zakonu – upozorio je Špirić.

Sličnu diskusiju imao je i delegat Radovan Kovačević.

-Oni koji su navodno najveće patriote zalažu se za to da BiH ne bude suverena. Delegat svaki ima pravo da predloži zakon, mi imamo mogućnost da se izajasnimo hoće li to biti uvršteno u dnevni red. To ne znači da će zakon da bude usvojen  – rekao je.

Prijetnje Džaferovića

U priču se uključio delegat Šefik Džaferović (SDA) koji je zaprijetio da će bošnjački delegati napustiti sjednicu ukoliko se na njoj nađe Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Optužio je Neškovića za višemjesečnu zloupotrebu položaja.

-Tačno je da u hitnoj proceduri ne postoji parlamentarna komisija koja će ispitati da li je zakon u sukobu sa Ustavom. Ali, to nikom od nas ne daje za pravo da ne vidimo stvari koje su golim okom vidljive. Delegat polaže zakletvu koja u sebi sadrži obavezu poštovanja Ustava BiH, provođenja Dejtonskog sporazuma. Ovaj zakon kojeg je predložio Nešković duboko odudara od Ustav BiH. To je temeljna suprotnost Ustavu jer Ustav poznaje Ustavni sud koji ima veći stepen autonomije u odnosu na ustavne sudove i drugim državama. Ne može ovaj parlament zakonom rješavati ta pitanja da pri tom ne promijeni Ustav BiH. Naš Ustavni sud je autonoman da sam donosi svoja Pravila. Sve je to dio dejtonske ravnoteže – izjavio je Džaferović.

Ako bi bio usvojen ovakav zakon, dodaje on, to bi značilo da bi „svaki nivo vlasti mogao donijeti odluku kakvu želi, kada je u pitanju njegova pozicija u BiH i da Ustavni sud, usljed predloženog načina odlučivanja, ne bi mogao reagovati na to“.

-Delegat je neodgovorno postupio i zloupotrijebio poziciju. Uvrštavanje u dnevni red bi nas u Kluba Bošnjaka dovelo u poziciju da ne učestvujemo u tome. Ne izazivajte krizu! – govorio je Džaferović.

Špirićeva lekcija

Opet se uključio Špirić, koji je primjetio da Džaferović radi sve ono što drugima ne dozvoljava, a to je da već raspravja o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH.

-Nešković je iskoristio Poslovnik da traži tačku dnevnog reda. Niko nije došao da cijepa BiH. Ali da bismo izašli iz ovoga, Poslovnik je predvidio kako se to radi. Ako nema konsenzusa u Kolegijumu, onda arbitrira dom – jasan je Špirić.

Nakon glasanja, 8 delegata je glasalo za uvrštavanje Neškovićevog zakona u dnevni red, a 6 je bilo protiv, što znači da je postojala i opšta i entitetska većina.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button