Bez kategorije

Radnici RiTE traže na uvid ugovore o koncesiji

Štrajkački odbor Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik traži od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske da mu se dostave aneksi ugovora o koncesiji za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik istok 2“, a zbog čega su i stupili u štrajk prije nekoliko

Takođe od uprave preduzeća zahtijevaju da se u što kraćem roku organizuje sastanak sa čelnim ljudima u preduzeću „Comsar energy Republika Srpska“, a koja je od Vlade dobila ovu koncesiju 2013. godine.

Predsjednik Sindikalne organizacije RiTE „Ugljevik“ Boban Benović kazao je za CAPITAL da su na sastanku sa ministrom Petrom Đokićem tražili aneks iz 2021. koji je potpisan sa „Comsarom“, ali da im nije dostavljen.

„Ne znamo šta je u aneksu ugovora, ministar nije htio da kaže šta je njime predviđeno. Ostajemo u štrajku, radnici su jedinstveni i čekamo rješenje u vezi sa našim štrajkačkim zahtjevima“, rekao je on.

Resorni ministar Petar Đokić u petak je bio u Ugljeviku gdje je pokušao da razuvjeri radnike i odgovori ih od štrajka, ali očigledno da nije stekao njihovo povjerenje.

Iako je nakon sastanka iz ministarstva saopšteno da je sa predstavnicima sindikata, uprave preduzeća i Elektroprivrede Republike Srpske i opštine postignut dogovor o odlaganju štrajka, do njega je ipak došlo.

„Mi smo u štrajku. Radimo sa minimumom procesa rada i očekujemo da će dogovor biti postignut u što kraćem roku. Uprava RiTE i Uprava Matičnog preduzeća smatraju da ovdje treba ulagati i obezbijediti određene količine uglja za nesmetan rad najmanje do 2050. godine“, rekao je Benović.

Inače prema informacijama nakon sastanka postignut je dogovor da se sa najvećom pažnjom razmotre svi zahtevi štrajkačkog odbora u svrhu pronalaska rješenja prihvatljivih za sve učesnike, što radnicima očeigledno nije bilo dovoljno.

Đokić je tvrdio da rad rudnika i termoelektrane nije ugrožen, niti može biti, kao i da će Vlada raditi na tome da stvori uslove da ovo preduzeće nesmetano radi do kraja svog životnog vijeka.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button