Bez kategorije

Rasprodaja imovine radi krpljenja dugova, na doboš ide i zvornička “Mehanika”

Rasprodaja imovine u Srpskoj radi krpljenja starih dugova nastavlja se. Ovaj put na doboš ide zvornička „Mehanika“, kćerka firme Fabrike glinice „Birač“ koja nudi imovinu za 14,19 miliona KM. Plan je da se umanje dugovanja prema povjeriocima koja iznose blizu 30 miliona KM.

Imovina Zvorničke Mehanike prodaje se kao cjelina, odnosno u viđenom stanju. Učestvovati mogu svi ali tek nakon što potencijalni kupac otkupi prodajnu dokumentaciju u iznosu od 50 000 KM. Imovina Mehanike se trenutno daje u zakup firmi Alumina.

Međutim, od toga nema dovoljno prihoda za pokrivanje dugova pa se kroz prodaju imovine pokušavaju zatvoriti nagomilani dugovi. Za predsjednika Upravnog odbora Alumine Zorana Stevanovića to nije ništa strašno jer kako kaže,nema tu puno državne imovine. 

„Nema tu državne imovine, to je nešto jako malo, ne mogu sad tačno da se sjetim. Ja sam član odbora povjerilaca. Mislim da tu ima potraživanja Poreske uprave par stotina hiljada maraka a ne više tako da ja ne vidim da se tu može država da okoristi“, kaže Zoran Stevanović,predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ (SNSD).

Ipak,prema podacima Poreske uprave Srpske, dug zvorničke Mehanike na dan 31. januara 2024. godine iznosio je više od 5 miliona KM.  

Rasparčavanje nekada najveće državne fabrike glinice Birač, koja je donosila milijarde maraka prihoda, kroz rasprodaju imovine njenih ćerki firmi, govori da se više ne gleda korist za građane nego isključivo lična korist pojedinaca, smatraju ekonomisti.

„Da se dozvoli da jedan takav kapacitet, ćerka firma da bude toliki poreski dužnik je nevjerovatno, da u jednom takvom javnoj kompaniji dozvoli pravljenje tolikih gubitaka to je neopravdano apsolutno“, smatra  Zoran Pavlović, ekonomista.

Upozorenja za netransparentnu rasprodaju državne imovine godinama dolaze i od opozicionih poslanika. Kažu da vlast nemilice prodaje sve što vrijedi da bi plijen podijelili između sebe. 

„Na sceni je nastavak pljačke državne imovine i ovo je već viđena priča koju ova najkorumpiranija vlast u zadnjih 20-ak godina i čini. Mi smo imali u Zvorniku jednu od najboljih najjačih fabrika ne samo u rs nego i bih ali ta fabrika je raščerupana ona je na sve strane podijeljena“, kaže Tomica Stojanović, poslanik SDS-a u NSRS.

„Jasno je da ti tajkuni bliski vlastima posmatraju sve kao neku vrstu plijena koji dobijaju da se krčmi imovina republike. Na sve strane prodaje se, zemljište na Jahorini oni se tobož bore za imovinu RS, a iza te priče o borbi za imovinu događa se da se krčmi i otima kao nikad do sad i prodaje imovina RS“,kaže  Nebojša Vukanović, šef kluba poslanika Lista za pravdu i red u NSRS.

Prema podacima poreske Uprave, Zvornička Mehanika se zbog višemilionskog duga našla na neslavnom 11. mjestu najvećih firmi dužnika u Republici Srpskoj.

Ipak, da li će biti kupaca imovine Mehanike, znaće se 29.aprila kada je zakazano otvaranje pristiglih ponuda

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button