Politika
Aktuelno

Republika Srpska ostaje bez miliona zbog koncesije

Koncesija za izgradnju elektrane u Krupi na Uni, vrijednosti čak 158 miliona maraka, dodjeljena je konzorcijumu firmi „SunnyFox“ iz Novog Grada i GTI iz Sarajeva u januaru ove godine, ali drugi ponuđači, odnosno konzorcijum firmi “Solar energetik“ iz Krupe na Uni, „Tempo kompani“ iz Beograda, „Interpromet“ iz Novog Grada i „Siming trade“ iz Foče podnio je tužbu protiv Vlade Republike Srpske zbog nezakonite dodjele koncesije.

Umjesto da sačeka okončanje ovog upravnog spora pred Okružnim sudom, resorni ministar Petar Đokić je potpisao ugovor o dodjeli koncesije sa konzorcijumom SunnyFox-GTI. Problem je još veći što je i Pravobranilaštvo RS dalo negativno mišljenje i ocijenilo da nema uslova za zaključenje tog ugovora.

„Sada je za očekivati da cijeli postupak dovede u pitanje investiciju, što je jako loše. Neprihvatljivo je da se u ovakav posao koji vrijedi oko 150 miliona maraka ulazi na nezakonit način. Vlada je o tome morala voditi računa kada je takvu odluku donosila.“, kaže Milanko Mihajlica iz PDP – a.

Konzoricijum četiri firme koji je tužio Vladu Srpske može tražiti naknadu od čak 150 hiljada evra koje su uložili u izradu Studije ekonomske opravdanosti i ostale troškove u ovom postupku.

Ukoliko sud uvaži njihove argumente, Vlada Srpske morala da raskine već potpisani ugovor sa drugim konzorcijumom, a rezultat bi opet bila tužba, od njih. A ukoliko ne raskine ugovor, onda mora da isplati odštetu.

„Imali smo u istoriji niz tužbi i arbitraža koncesionara koji su bili oštećeni od strane Vlade Republike Srpske koja je potpuno nepromišljeno to dodijeljivala. Imali smo arbitraže teške stotine miliona maraka. Vlast, s obzirom da ne postoji odgovornost vlasti i onih koji to potpisuju, onda su građani ti koji plaćaju penale, s obzirom da se odštete plaćaju iz javnog budžeta koji svi mi punimo.“, poručuje Damjan Ožegović, Transparensi Internešenel BiH.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS potvrđuju za BN da je ugovor potpisan, ali i da je ispoštovana sva zakonska procedura prilikom dodjele koncesije za solarnu elektranu u Krupi na Uni.

“Pokretanje bilo kog spora od strane bilo koga ne utiče na rješenje Vlade o dodjeli koncesije. Nikada se do sada nije desilo da se, nakon najave pokretanja upravnog spora, prekidaju postupci koje provodi Vlada Republike Srpske, jer to po zakonu nije obaveza. To znači da pokretanje upravnog spora ne odlaže provođenje rješenja koje je donijela Vlada Republike Srpske”, poručili su iz Ministarstva energetike i rudarstva RS. 

Solarna elektrana „Dubovik“ gradiće se na površini od 102 hektara na području opštine Krupa na Uni.

Procijenjena vrijednost investicije je 100.126.000 maraka.

Konzorcijum SunnyFox-GTI ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 792 hiljade maraka, dok je planirana vrijednost projekta 158 miliona. S druge strane, konzorcijum četiri već pomenute firme koji je tužio Vladu Srpsku, ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 611.000 maraka i investiciju od 122 miliona.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button