Politika
Aktuelno

“Retorika Dodika prijeti stabilnosti i miru u regiji”

Ambasador SAD u Savjetu bezbjednosti UN Robert Vud na sjednici tog tijela izjavio je da je stabilnost u BiH ključna za mir u Evropi.

Stabilnost BIH je ključna za mir u Evropi. Dejtonski sporazum je prekinuo užasan rat. Mandat EUFOR Altea su ukorijenjeni u Dejtonskom sporazumu. OHR i dalje igra centralnu ulogu u implementaciji odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je Vud.

– Visoki predstavnik i njegova Kancelarija imaju punu podršku međunarodnog vijeća u SAD. Potpuno podržavamo visokog predstavnika i korištenje svih ovlaštenja, pa i bonskih dok se ne provede program 5+2. Korištenje bonskih ovlaštenja pomaže ovoj državi na napretku na EU putu – naglasio je Vud.

Takođe, pomenuo je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za kojeg je rekao da “pokušava potkopati državne institucije”.

– Rizik od propuštanja evropskih prilika se ne može dovoljno naglasiti. Brojni izazovi su pred ovom zemljom, uključujući secesionističku retoriku. Dodik pokušava potkopati državne institucije i redovno poziva na to. Njegova retorika prijeti miru i stabilnosti u regiji. Moramo se suprotstaviti tome . naveo je američki ambasador.

Osvrnuo se i na problem negiranja genocida kao i najavljenu Rezoluciju o genocidu koja će se naći pred Generalnom skupštinom 23. maja.

– Istorijska je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, to je pravni zaključak koji je potvrdio Međunarodni krivični sud. Odavanje počasti žrtvama genocida jača vrijednosti koje su navedene u Povelji UN.

SAD će nastaviti koristiti sve raspoložive alate pa i sankcije kako bi promovisale odgovornost onih koji potiču na korupciju i destabilizaciju zemlje. Ohrabrujem međunarodnu zajednicu da preduzme aktivniju ulogu u podršci visokom predstavniku i usprotivi se aktivnostima koje potkopavaju njegova ovlaštenja.

Građani BiH žele demokratsku i mirnu budućnost ukorijenjenu u evropskoj zajednici nacija i ovaj savjet ih treba podržati – zaključio je Vud.

(N1) Foto:N1

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button