Politika
Aktuelno

Revizori „ukorili“ Vladu zbog v.d. direktora

Glavna služba za reviziju RS dala je pozitivno mišljenje na izvještaj o finansijskom poslovanju Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO) za prošlu godinu, ali je skrenula pažnju Vladi Srpske na nezakonito produžavanje v.d. mandata direktoru i članovima Upravnog odbora FZO.

„Konkursna procedura za imenovanje članova Upravnog odbora i direktora Fonda nije provedena, a Vlada RS je rješenjima iz 2023. godine pet puta imenovala ista lica za vršioce dužnosti članove Upravnog odbora na period od 60 dana i rješenjem iz 2016. godine imenovala v.d. direktora Fonda“, naveli su revizori.

Ne izražavajući rezervu na dato mišljenje, naveli su dalje revizori, skrećemo pažnju da je Zakonom o sistemu javnih službi propisano da Upravni odbor i direktora imenuje i razrješava osnivač na mandat od četiri godine uz prethodno proveden postupak javne konkurencije.

„Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima propisano je da se, kao izuzetak, imenovanja na kraći period vrše na najviše dva mjeseca i da se ne mogu ponoviti“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Podsjećamo, predsjednik Vlade RS Radovan Višković nedavno je zaprepastio javnost svojim objašnjenjem zašto je bolje da svi direktori budu u v.d. statusu, nego u punom mandatu.

“Kad se postave onda oni postanu institucija, pa onda misle da je neki resurs njima dat na raspolaganje, pa ne moraju polagati račune nikom u ovoj zemlji. I tuže i dobivaju nekakve sudske presude“, izjavio je Višković.

Na primjedbu novinara da se višegodišnjim držanjem pojedinaca u v.d. statusu krši zakon, Višković je rekao: „Promijenićemo ga“.

„Pa, dobro, promijenićemo zakon. Šta je problem? Promijenićemo! Evo vidite, jesmo li imali smjene u Ageniji za igre na sreću, jesmo imali u Šumama? A, da je tamo postavljen direktor onako kako je predviđeno zakonom, znate kad bi ga smijenili? Samo kad on podnese ostavku“, rekao je Višković.

Nakon toga je prilično nevješto pokušao da se izvuče.

„Ja znam da nije dobro da predsjednik Vlade kaže… Ja nisam rekao kršićemo zakon, nego sam rekao promijenićemo zakone, što znači da ne kršimo zakon“, rekao je Višković.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button