Bez kategorije

SDS: Hitno proširiti listu lijekova koje pokriva FZO

Navode da je zbog novonastale situacije neophodno proširenje liste lijekova koje pokriva Fond zdravstvenog osiguranja kako bi najugroženijim kategorijama bilo omogućeno liječenje.

„Lista lijekova koje pokriva FZO ne prati ni osnovne potrebe bolesnika, a pogotovo penzionerske populacije. Kada plate lijekove i dažbine većini penzionera sada ne ostaje dovoljno za hranu i ostale potrebe“, upozoravaju iz Resora zdravstva GO SDS Banjaluka.

Poručuju da bi lijekovi koje djeca najčešće koriste morali biti besplatni.

 „U slučaju prehlada i respiratornih infekcija roditelji za djecu u većini slučajeva moraju plaćati antibiotike jer se besplatno, na ljekarski recept, ne mogu dobiti antibiotici širokog spektra. Prilikom bilo kakve jače prehlade ili gripa, za kupovini antibiotika, probiotika, i sirupa za skidanje temperature roditelji moraju izdvojiti  oko 50 KM“, napominju iz Resora za zdravstvo GO SDS Banjaluka.

Smatraju da bi stavljanje najčešće korištenih lijekova na pozitivnu listu FZO našim sugrađanima značajno pomoglo.

„Da bi se obezbjedila sredstva za to dovoljno je zaustaviti kupovinu bespotrebnih softvera za zdravstvo Republike Srpske kao i izvlačenje novca putem namještenih tendera“, poručuju iz Resora za zdravstvo GO SDS Banjaluka.

Izvor
бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button