Društvo
Aktuelno

SIPA uhapsila 10 osoba u FBiH zbog pranja novca

– Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ oduzeli su dokumentaciju tokom pretresa na 11 lokacija na području Srednjobosanskog kantona, a do sada je uhapšeno 10 lica su osumnjičena da su nezakonito stekla nekretnine.

Pretresi, koji još nisu završeni, vrše se po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo pranje novca.

Tokom pretresa stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari u sklopu operativne akcije “Bulevar” privremeno je oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da je počinjeno krivično djelo, saopšteno je iz Sipe.

Tokom rada na predmetu, pripadnici Sipe identifikovali su nekretnine koje su osumnjičena lica stekla izvršenjem krivičnog djela, a riječ je o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva.

Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog tužilaštva donio je rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja ovim nekretninama, koje će biti dodijeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost, dodaje se u saopštenju.

U okviru akcije do sada je blokirano oko 618.000 KM i 35.500 evra, a pretresi se realizuju u saradnji sa Poreskom upravom FBiH i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom akcije preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i tom prilikom će se putem svih banaka u BiH provjeriti stanja na računima osumnjičenih lica, kao i da li posjeduju sefove u bankama.

(Srna) Foto: Sipa

Izvor
BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button