Politika
Aktuelno

SNSD NE OTKRIVA KARTE Do izbora još pet mjeseci, a niko ne zna ko će stati na crtu Ljubiši Petroviću

Nepunih pet mjeseci pred lokalne izbore, SNSD se nije izjasnio o imenu kandidata koji će 6. oktobra pokušati u Bijeljini pobijediti aktuelnog gradonačelnika Ljubišu Petrovića.

Dok su u ostalim lokalnim zajednicama kockice manje-više posložene, u Semberiji je jasno samo jedno, a to je da Petrović ide u trku za drugi mandat, za šta ima podršku SDS, u kojem uvjeravaju da će njihovoj uzdanici vjetar u leđa biti i druge opozicione stranke.

– Ljubiša Petrović je posebna vrsta kvalitetnog kandidata, koji je veoma popularan u Semberiji, pa i šire. Definitivno je da će on u formalnom ili neformalnom smislu imati podršku opozicionih partija, uključujući PDP, potom Narodni front, Za pravdu i red – kaže lider SDS Milan Miličević.

To što se još uvijek ne zna ko će, od političkih protivnika, aktuelnom gradonačelniku na megdan, prvi čovjek SDS tumači riječima da “nije lako Petroviću naći protivkandidata“.

– I zato sigurno postoje dileme da nađu čovjeka koji ima hrabrosti da izađe na takav dvoboj. To je, pretpostavljam, razlog. Ali isto tako ne sumnjam da će imati nekog svog kandidata – ističe Miličević.

U SNSD tajanstveni

Da će SNSD u bitku za grad koji je decenijama neosvojiva tvrđava SDS, znalo se još početkom novembra 2023. godine. Otkrio je to, naime, tadašnji lider bijeljinskog SNSD Miroslav Milovanović.

– Na lokalnim izborima SNSD će imati svog kandidata za gradonačelnika Bijeljine. On mora biti iz SNSD, a svi ostali će se ravnati po tome – ko bude želio da ide sa nama sa tim zajedničkim kandidatom, on će ići, ko ne bude htio, mi mu želimo sve najbolje – rekao je tada Milovanović.

On ni tada ni kasnije nije otkrio o kome je riječ. U februaru ove godine isključio je mogućnost da to bude on.

– Ono što je sigurno, jeste to da ja neću biti kandidat za gradonačelnika – kazao je Milovanović.

Tri mjeseca kasnije, lokalni SNSD ima novog lidera, ali ni on ne otkriva karte. Ipak, uvjerava, sve će biti jasno za koju sedmicu.

– U roku od nekih petnaestak dana mi ćemo najvjerovatnije biti spremni da izađemo sa imenom kandidata – rekao je juče za Nezavisne novine Bojan Savić, novoizabrani predsjednik Gradskog odbora SNSD Bijeljina.

Tvrdi da ima imena koja su se izdvojila, odnosno iskristalisala, ali je rano da se o tome govori.

– Naravno da imamo prilično čistu sliku u kojem pravcu će to ići, ali ne mogu ja o tome sada da pričam – kaže Savić.

Dva puta dobio potvrdu građana

Ko će mu izaći na crtu, po svemu sudeći, Petrovića uopšte ne brine.

– Savršeno me ne interesuje ko će mi biti protivkandidat, kako iz SNSD, tako i iz svih drugih opcija – rekao je Petrović za Nezavisne novine.

Kako je ocijenio da je najbolje za narod da na izborima bude više kandidata koji će ponuditi svoje političke opcije, a na narodu je da odabere najboljeg, odnosno opciju koja je najrealnija.

– Što se mene tiče, koncentrisan sam na svoj rad i rad mojih saradnika, nemam vremena da se bavim kalkulacijama, jer nisam čovjek koji kalkuliše i vodi tuđe političke brige – kazao je Petrović, koji će se na jesen boriti za drugi mandat, ali i treću naklonost birača kada je riječ o poziciji gradonačelnika.

Pobijedio je na lokalnim izborima 2020. godine, a dominaciju potvrdio na neuspjelom referendumu 19. marta 2023.

Protiv opoziva glasalo je 32.536 građana ili 68,36 odsto, što je više nego duplo od broja građana koji su Petrovića željeli vidjeti na izlaznim vratima kabineta u bijeljinskoj Gradskoj upravi.

Izvor
Srpskainfo

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button