Politika
Aktuelno

SNSD-ov zakon nije dao rezultate

Prije više od godinu dana u Republici Srpskoj je na snagu stupio Zakon o utvrđivanju porijekla i posebnog poreza na imovinu koji propisuje dodatno oporezivanje za svako uvećanje imovine veće od 300 hiljada maraka u tri uzastopne godine, a za koje se ne može dokazati porijeklo.

Iako su predstavnici vlasti nakon usvajanja tvrdili da će ovaj zakon oporezovati one čija se imovina nezakonito uvećala, konkretni rezultati se i dalje čekaju.

Skoro 14 mjeseci zakon je u primjeni, međutim javnost i dalje čeka na prvi rezultat – odnosno da se utvrdi da je neko nezakonito stekao imovinu i platio poseban porez od 75% na vrijednost sporne imovine.

U Poreskoj upravi Republike Srpske kažu da su obrađeni podaci za ogroman broj osoba i da raspolažu značajnim informacijama, međutim konkretnog rezultata i dalje nema.

“Poreska uprava Republike Srpske je u proteklih nešto više od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona, obradila podatke o imovini i prihodima za više stotina hiljada fizičkih lica u Republici Srpskoj, te već raspolaže značajnim informacijama koje će joj, u skladu sa zakonom, koristiti u narednim fazama postupka utvrđivanja porijekla imovine, a o čijim ishodima će javnost biti blagovremeno informisana”, saopšteno je iz Poreske uprave. 

Još tokom skupštinske rasprave prije usvajanja ovog zakona, kažu iz opozicije, upozoravali smo da ovakav zakon neće sankcionisati osobe koje su stekle ogromna bogatstva na sumnjim način.

“Nisam iznenađen do sad niko nije platio taj porez i nikom nije ispitana imovina u Republici Srpskoj jer bi se ispitao vrh vlasti koji je najviše pokrao i najviše se obogatio na muci ovoga naroda – to su milioneri od narodnih para, oni sami sebe neće da diraju”, kaže predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović. 

Poreska uprava, sudovi i tužilaštva, kažu u opoziciji, i do sada su imali mehanizme da se bave ovim pitanjem, ali decenijama za to nema volje. Navode da usvajanje i stupanje na snagu zakona, nema nikakav smisao, ukoliko on ne zaživi u praksi.

“Taj zakon je bio paradoksalan sam po sebi. Donijela ga je vlast, a najviše su predstavnici vlasti uključeni u visoku korupciju i nelegalno su sticali imovinu. To se lako moglo dokazati i bez ovog zakona samim poreskim kontrolama kojima biste utvrdili koliki su nečiji prihodi, a koliku imovinu ima i vi ste mogli to da utvrđujete i bez ovog posebnog kako se kaže lex specialis zakona”, smatra predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić. 

Od početka je, smatraju ekonomisti, malo vjerovatno da će SNSD-ov zakon dati ikakve rezultate, jer po njemu i kadrovi SNSD-a rukovode kontrolama brojnih građana i političara koji su se obogatili na sumnjive načine, od kojih su mnogi njihove stranačke kolege.

“Nas građane prije svega zanima da vidimo kakvo je imovinsko stanje i da li je plaćen porez prije svega kod onih ljudi koji se bave politikom koji obavljaju visoke funkcije ili ono što nas svakako zanima jeste da govorimo o funkcionerima koji rade u pravosuđu i u izvršnoj vlasti. O tome još nema ni pomenta i mislim da ga uskoro neće ni biti”, smatra ekonomista Slaviša Raković. 

U Srbiji je sličan zakon donesen prije nekoliko godina, a nedavno je uručeno i prvo rješenje za plaćanje posebnog poreza.

Građanin nije dokazao porijeklo za stečenu imovinu od čak milion i po evra, pa će veći dio tog novca praktično biti oduzet. Na ovakav slučaj u Republici Srpskoj i dalje se čeka.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button