Politika
Aktuelno

Šta su otkrili revizori u Vladi?

Zapošljavanje pripravnika mimo konkursa, angažovanje radnika na određeno vrijeme duže od šest mjeseci, ali i kršenje propisa prilikom javnih nabavki samo su neke od zamjerki koje su utvrdili revizori prilikom kontrole poslovnih knjiga ministarstava u Vladi Srpske za 2023. godinu.

Prvi objavljeni revizorski izvještaji ministarstava za prošlu godinu pokazuju da je, kao i ranijih godina, nastavljena praksa kršenja Zakona o državnim službenicima. Zbog toga je, između ostalog, Ministarstvo trgovine i turizma dobilo mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima, te pozitivno mišljenje o usklađenosti od Glavne službe za reviziju javnog sektora. 

Revizori su utvrdili da je resor na čijem je čelu Denis Šulić kršio Zakon o državnim službenicima, jer je angažovao tri izvršioca na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla na period duži od šest mjeseci. Takođe, zaposlili su i dva pripravnika bez sprovođenja konkursa, ali su kršili i Zakon o platama zaposlenih u organima uprave RS.

– Ministarstvo je za jednog zaposlenog isplatilo dodatak na mjesečnom nivou po osnovu prekovremenog rada, što nije u skladu sa Zakonom o platama kojim je propisano da za svaki sat prekovremenog radnog vremena ostvaruje pravo na jedan sat kompenzujućeg radnog vremena koje se preračunava u slobodne dane i sate koje zaposleni treba da iskoristi – naveli su revizori, koji su imali primjedbe i na grantove, za koje su naveli da su potcijenjeni za 54.100 KM, za koliko su precijenjeni ostali rashodi obračunskog karaktera.

Sličnu ocjenu revizora dobilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Resor kojim rukovodi Siniša Karan dobio je mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima, ali i o usklađenosti.

– MUP je zbog povećanog obima posla angažovao najmanje četiri izvršioca po ugovoru na određeno vrijeme duže od šest mjeseci, čime je prekršen Zakon o državnim službenicima – naveli su revizori i dodali da su utvrđeni propusti i kod javnih nabavki za usluge održavanja, servisiranja i pranja službenih vozila.

Takođe, utvrdili su da je doneseno 18 rješenja u iznosu od 31.662 KM u vezi sa dodjelom pomoći zaposlenim zbog bolesti člana uže porodice, ali da na tu pomoć nisu obračunati porez i doprinosi.

Prečešljane su i poslovne knjige ministarstava prosvjete i kulture, uprave i lokalne samouprave te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja su od Glavne službe za reviziju dobila pozitivno mišljenje. Takođe, revizori su utvrdili da u resoru prosvjete nisu pravilno popunjavani putni nalozi za službeno putovanje u zemlji, ali su imali i primjedbe na javne nabavke.

U resoru uprave i lokalne samouprave kojim rukovodi Senka Jujić utvrđeno je da zapošljavanje i popunjavanje upražnjenih radnih mjesta nije vršeno u skladu sa kadrovskim planom.

Revizori su Savi Miniću, koji je na čelu  resora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, preporučili da intenzivira aktivnosti na uspostavljanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole, ali i da na portalu javnih nabavki objavljuju godišnja obavještenja o dodjeli ugovora zaključenih na osnovu okvirnog sporazuma.

Preporuke

Pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju dobili su i resor pravde, privrede i preduzetništva te energetike i rudarstva za finansijske  izvještaje za prošlu godinu. Resoru privrede i preduzetništva, kojim rukovodi Vojin Mitrović, preporučeno je da rashode ostalih ličnih primanja prizna u periodu u kojem su i nastali, ali i da korekcije pozicija vanbilansne aktive i pasive vrši po osnovu nastalih poslovnih događaja.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button